Ναρκωτικό Khat – αεροδρόμιο: Πήγαν να περάσουν 100 κιλά σε βαλίτσες

Ναρκωτικό Khat – αεροδρόμιο: Με τέσσερις βαλίτσες γεμάτες με το σπάνιο ναρκωτικό Khat, γνωστό και ως «Τσάι των Αράβων»,  αφίχθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δύο Ισραηλινοί μεταφορείς του. Στη σύλληψή τους προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, καθώς, μπορεί σε κάποιες χώρες είτε η χρήση του να είναι ελεύθερη είτε ελεγχόμενη, στη χώρα μας όμως,  όπως και σε άλλες, η διακίνησή του τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ειδικότερα,

αναλύει η Αστυνομία, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια, εντόπισαν και συνέλαβαν τους ανωτέρω, οι οποίοι αφίχθησαν αεροπορικώς στη χώρα μας, προερχόμενοι από το Τελ Αβίβ. Συγκεκριμένα, οι δύο αλλοδαποί, καταλήγει η ανακοίνωση, κατελήφθησαν να μεταφέρουν, μέσα σε τέσσερις βαλίτσες, ποσότητα KHAT βάρους 97,5 κιλών, η οποία και κατασχέθηκε. Ενώ οι δύο Ισραηλινοί οδηγούνται στον εισαγγελέα, η Δίωξη συνεχίζει την έρευνα να εντοπίσει τους παραλήπτες στην Αθήνα της μεγάλης ποσότητας του khat. Είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζεται στη χώρα μας αυτό το σπάνιο ναρκωτικό.

Πριν από λίγα χρόνια από τους υπαλλήλους του Τελωνείου είχε συλληφθεί συνταξιούχος εκπαιδευτικός ο οποίος παραλάμβανε σε ταχυδρομικά δέματα επίσης μεγάλη ποσότητα του συγκεκριμένου είδους.

Το Khat είναι ένα πράσινο φουντωτό φυτό, το οποίο έχει ύψος 3-6 μέτρα και καλλιεργείται σε όλη την ανατολική Αφρική και την Αραβική χερσόνησο, σε υψόμετρα 1.500-2.000 μέτρων. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες khat, όμως κυρίως δύο είναι διαθέσιμες: το Miraa, συνήθως από την Κένυα, και το Harari από την Αιθιοπία. To khat περιέχει δύο γνωστές φαρμακολογικά, διεγερτικές ουσίες, την καθινόνη (αμινοπροπιφαινόνη) και την καθίνη (νορψευδοεφεδρίνη). Η καθινόνη είναι το κυρίως ενεργό συστατικό.

To khat είναι κυρίως διεγερτικό, όσον αφορά την επίδραση του. Μια τυπική δόση που μασιέται λέγεται ότι είναι ισοδύναμη με τη λήψη μιας μέτριας δόσης (5 mg) θειικής αμφεταμίνης. Μετά το αίσθημα ευφορίας και ομιλητικότητας, οι χρήστες συχνά αναφέρουν επιδράσεις χαλάρωσης και μείωση της όρεξης. Εξαιτίας του ότι μασιέται, το khat επιδρά στη στοματική κοιλότητα και την πεπτική οδό. Η φλεγμονή του στόματος και άλλων τμημάτων της στοματικής κοιλότητας, με δευτερεύουσες λοιμώξεις, είναι κοινή στους χρήστες του khat.

Υπάρχουν στοιχεία, ότι η υπερβολική χρήση του μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας στους άνδρες.

Οι ενοχλήσεις στο στομάχι και η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν κήλες. Η κατανάλωση του khat επιδρά στην απορρόφηση του σιδήρου και άλλων αναγκαίων μεταλλικών στοιχείων. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και ο καρκίνος του στόματος, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε όσους μασούν khat στην Υεμένη.

Η μακροχρόνια και υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και ευερεθιστότητα, που μερικές φορές οδηγούν και στην ψύχωση. Η μακροχρόνια χρήση της μεθκαθινόνης μπορεί να έχει ως συνέπεια πολλά από τα προβλήματα της χρόνιας χρήσης μεθαμφεταμίνης, όπως ο υποσιτισμός, η απώλεια μυϊκής μάζας, μια γενική παραμέληση της προσωπικής υγιεινής, καθώς και μια σειρά ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η καθ’ έξιν εξάρτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα