«Ναι μεν, αλλά» για την εκταμίευση της δόσης

Σήμερα (Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group (EWG) για να εγκριθεί και επίσημα η εκταμίευση της δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ωστόσο λίγο πριν τη συνεδρίαση η Γερμανία δημιούργησε «εμπλοκή» ζητώντας περισσότερο χρόνο για την έγκριση της δόσης αυτής, επικαλούμενη ενημέρωση της Κομισιόν για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ.

ευρώ θα εγκριθεί από το EWG και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση και αφού οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εθνικές διαδικασίες τους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

Άλλο 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ στις 29 Ιουλίου θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή της αξιολόγησης προόδου της Ελλάδας

Σε επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, την οποία επικαλέστηκε το Reuters, αναφερόταν ότι έως τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι ολοκληρώθηκαν τα 17 από τα 22 προαπαιτούμενα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ακόμη την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλα τα μέτρα που της ζητούνταν.

Επίσης αναφέρεται ότι ο Κάμπετερ αναμένει η αξιολόγηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα να έχει επικαιροποιηθεί την Τετάρτη και κατόπιν να σταλεί στην Bundestag.

«Για να δοθεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής επαρκής δυνατότητα να διαμορφώσει μια γνώμη για αυτό, η αρχική προθεσμία θα παραταθεί ως την Δευτέρα, 29η Ιουλίου», αναφέρεται.

«Τα 22 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί»

«Τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας η Ελλάδα, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης Ευρωπαϊκής υποδόσης διάσωσης, έχουν υλοποιηθεί, έπειτα και από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας την Τρίτη», είναι το σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα