«Να ζητήσει συγγνώμη ο ΟΗΕ για την ανικανότητά του στη Συρία»

Η Τουρκία καταγγέλλει την αναποτελεσματικότητα του ΟΗΕ για τη Συρία και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ότι «Η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται ανίκανη στη συριακή κρίση, όπως αποδείχτηκε ανίκανη επί τρία χρόνια στη Βοσνία ή στη Ρουάντα για χρόνια».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θεωρεί ότι όπως ο ΟΗΕ ζήτησε συγνώμη για την ανικανότητά

του να φέρει εις πέρας την αποστολή του στη Βοσνία, «αργά ή γρήγορα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πάει στη Χομς, στο Γιαρμούκ και θα ζητήσει συγνώμη».

«Είτε είναι η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία ή ένα άλλο μέλος: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οφείλει να ενεργήσει τώρα» προσέθεσε ο Νταβούτογλου ζητώντας κυρίως τη λήψη χωρίς καθυστέρηση απόφασης που θα επιτρέπει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στις κατεστραμμένες περιοχές.

Η συριακή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αυτό το Σαββατοκύριακο την πλέον αιματηρή επιδρομή της εναντίον συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων -ανάμεσά τους 65 άμαχοι, εκ των 13 παιδιά- την επομένη της ολοκλήρωσης των συνομιλιών στη Γενεύη.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Ελβετία επί δέκα ημέρες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Συρίας ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα κι ενώ η σύγκρουση συμπληρώνει τρία χρόνια από την έναρξη της, στις 15 Μαρτίου του 2011. Ένα επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης αναμένεται εντός Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 700.000 Σύρους πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα