Αυτό έκανε τον Freddie Mercury μοναδικό στη φωνή (video)

Ο Freddie Mercury εδώ και πολλά χρόνια έχει περάσει στην μουσική ιστορία και τις αναμνήσεις των μουσικόφιλων ανά τον κόσμο.Η φωνή του αναγνωρίσιμη και μοναδική.

Επιστήμονες λοιπόν ισχυρίζονται ότι κατάλαβαν το μυστικό της φωνής του Freddie Mercury, το οποίο βρισκόταν πού αλλού, στο λαρύγγι του.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα, ο Mercury

είχε το «φυσιολογικό φωνητικό εύρος ενός υγιούς ενήλικου», δηλαδή ουσιαστικά ήταν ένας βαρύτονος, που τραγουδούσε όμως σαν τενόρος ενώ είχε τη μοναδική , δική του τεχνική που έκανε τη φωνή του τόσο μοναδική και θαυμάσια ελεγχόμενη.

Στην..ανάλυση οι δουλειές του Freddie

Οι ερευνητές ανέλυσαν τραγούδια από το δίσκο «Freddie Mercury: The Solo Collection»,αλλά και 23 ηχογραφήσεις των Queen. Όμως δεν έμειναν εκεί.Χρησιμοποιώντας μια ενδοσκοπική κάμερα στο εσωτερικό του λαιμού ενός ροκ τραγουδιστή, ζήτησαν να υποδυθεί τη φωνή του Mercury, για να έρθουν κοντά στο μυστικό της δόνησης των φωνητικών του χορδών.

Η «υποαρμονική δόνηση»

Αυτό που ανακάλυψαν, πέρα από το πώς έφερνε την φωνητική του ικανότητα στα άκρα σε συνδυασμό με την εκκεντρική του παρουσία στη σκηνή, ήταν το φυσικό φαινόμενο της «υποαρμονικής δόνησης» που απαντά επίσης στους παραδοσιακούς τραγουδιστές της περιοχής Τίβα της Σιβηρίας. Σε αυτή τη μέθοδο παραγωγής της φωνής, δεν δονούνται μόνο οι φωνητικές χορδές αλλά και οι πτυχές στο σακοειδές τμήμα του οισοφάγου, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται συνήθως ούτε στην ομιλία αλλά ούτε και στο τραγούδι.

Οι επιστήμονες εντόπισαν αυτήν την τεχνική παραγωγής της φωνής στο τραγούδι του Mercury και ιδιαίτερα στα σημεία όπου έκανε το χαρακτηριστικό «μουγκρητό» του.

Keywords
Αναζητήσεις
υποαρμονια, υποαρμονικη δονιση
Τυχαία Θέματα