Ν. Μηταράκης: Οι Έλληνες μπορούμε

Στην ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Ελληνική Οικονομία, κατακτώντας το αύριο», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Απριλίου στο Divani Caravel, κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης. Κατά την ομιλία του ο κ. Μηταράκης στάθηκε στις εγγενείς δυνατότητες της Ελλάδας να διέλθει τον σκόπελο της κρίσης και επανακάμψει δυναμικά, επανερχόμενη

στον δρόμο της ανάπτυξης. Ειδικότερα ο κ. Μηταράκης τόνισε τα εξής:

«Οι Έλληνες Μπορούμε! Οι Έλληνες μπορούμε να βγούμε από την σημερινή, πρωτόγνωρη, κρίση. Κρίση που ξεκίνησε ως οικονομική εξελίχθηκε σε κοινωνική και απέχουμε ελάχιστα από το να γίνει εθνική. Στην σημερινή δύσκολη συγκυρία πρέπει να πούμε την αλήθεια. Αυτό είναι το δικό μας χρέος. Οι δυσκολίες έχουν και ένα καλό. Σε αναγκάζουν, να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Να δεις κατάματα την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης υπάρχουν δύο σχολές σκέψης: Η πρώτη, η εύκολη, που εστιάζει στις περικοπές μισθών και συντάξεων, ευρύτερα στην μείωση του βιοτικού επιπέδου. Η δεύτερη, η δύσκολη που εστιάζει στην αύξηση της παραγωγικότητας, των διαθρωτικών αλλαγών και της ανταγωνιστικότητας.

Μέχρι στιγμής ακολουθούσαμε λανθασμένα την πρώτη σχολή, την εύκολη. Τη σχολή του ΠΑΣΟΚ. Που αδυνατεί να πετύχει την ανάπτυξη. Όμως η επομένη μέρα, η μέρα μετά της εκλογές, μας καλεί όλους να δουλέψουμε περισσότερο σύμφωνα με την δεύτερη σχολή, δηλαδή να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας. Η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα επενδύσεις για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και να πιάσουν πλέον τόπο οι θυσίες των πολιτών.

Σαφέστατα η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί αποφασιστικές λύσεις. Λύσεις που προϋποθέτουν μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Μπροστά μας έχουμε επιλογές που απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις που με την σειρά τους απαιτούν σκληρή δουλειά και αρκετές ρήξεις. Με την νέα σύμβαση, τον Ιούνιο, μας δίνεται μια μοναδικήευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Η νέα Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα κοινωνικών μεταβιβάσεων και στις δημόσιες δαπάνες.

Η αποτελεσματικότητα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα καθορίσει την προοπτική της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία. Τώρα μπαίνουν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους.

Δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, της γήρανσης του πληθυσμού, το οποίο δεν συζητάμε αρκετά, η ανάπτυξη της οικονομίας θα πρέπει να προέλθει από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, αύξηση η οποία απαιτεί τομές αλλά και νέες επενδύσεις. Επενδύσεις και Ελληνικές και ξένες, και μικρές, και μεσαίες, και μεγάλες.

Τα προβλήματα της Ελλάδος είναι περισσότερο Μικροοικονομικά παρά Μακροοικονομικά. Πρέπει επιτέλους να εστιάσουμε στην καθημερινότητα του πολίτη, του επιχειρηματία, του αγρότη, του μισθωτού, του συνταξιούχου.

Μόνο η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματ

Keywords
Τυχαία Θέματα