Ν. Δένδιας: Προτεραιότητα σε κόκκινα δάνεια και κοινοτικά κονδύλια

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Προτεραιότητα στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων και στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων θα δώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, σύμφωνα με ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 3ου Eurobank Investor Forum Athens, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «δύο πράγματα πρέπει να δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα.

Το ένα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το δεύτερο έχει να κάνει με τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ».

Όπως είπε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους πάνω από 70 δισ. ευρώ στον τραπεζικό τομέα χωρίς να υπολογίζουμε τα ιδιωτικά χρέη μεταξύ ιδιωτών ή επιχειρήσεων.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλύσουμε και πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κάνουμε» σημείωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στα διαρθρωτικά ταμεία από την ΕΕ, σημείωσε πως «την επόμενη προγραμματική περίοδο μεταξύ 2014-2020 τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ».

Και πρόσθεσε πως «η ταχεία απορρόφηση αυτού του τεράστιου ποσού και η δυνατότητα να μεταφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας κατανάλωση και βοηθώντας τις επενδύσεις θα είναι ένα τεράστιο καθήκον».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η κυβέρνηση βρίσκεται «σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία».

Σε σχέση με τον πτωχευτικό κώδικα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, οι μεγαλύτερες από τις οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια, από το 2009 μέχρι σήμερα.

«Όμως και πάλι αυτές οι αλλαγές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης» πρόσθεσε σχετικά, εξηγώντας πως «τώρα λοιπόν συζητάμε μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όχι αλλάζοντας το υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο, άλλα δημιουργώντας ένα άλλο σύστημα όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο, και οι προτεραιότητες θα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι επιτρέποντας σε αυτές τις εταιρίες να επιστρέψουν στην αγορά, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για απασχόληση. Και πρόσθεσε πως «όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι, το αργότερο, στα τέλη Σεπτεμβρίου αυτού του χρόνου».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΚΕ και της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, μίλησε για το σχέδιο PADRE (Politically acceptable debt reduction proposal) των P.Paris-C.Wyplosz- μια πρόταση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με τρόπο που να έχει σημαντικά οφέλη για τις χώρες που έχουν προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Επίσης έκανε εκτεταμένη αναφορά σε μια πρόταση για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το κοινωνικό στοιχείο.

Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών συνόψισε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην κρίση, και σημείωσε ότι είχε παραμεληθεί η μείωση ανταγωνιστικότητας.

Τόνισε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε στο ζήτημα του αποπληθωρισμού (που χρήζει, όπως είπε, ιδιαίτερης προσοχής γιατί εμποδίζει την αποκλιμάκωση του χρέους και πρέπει αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ΕΚΤ) – όπως και στην ομαλή λειτουργία μηχανισμού μετάδοσης νομισματικής πολιτικής

Οι δανειστές της χώρας, ανέφερε, πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, επισήμανε, πως δεν μπορεί μια κοινωνία να καλείται να τρέχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4-4,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, ανεξάρτητα από τον οικονομικό κύκλο, όπως προβλέπει αυτή τη στιγμή το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Στο φόρουμ της Eurobank ο κ. Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έκανε αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων στις ιδιωτικοποιήσεις. Σημείωσε την μεγάλη πρόοδος που συντελέστηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Αναφέρθηκε ενδελεχώς στην επένδυση στο Ελληνικό και εκτίμησε ότι θα προκύψει μεγάλο όφελος για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επένδυση πολλών δις, η οποία θα βοηθήσει και στην αύξηση της απασχόλησης.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Ησαϊας, διευθύνων σύμβουλος, Enterprise Greece, εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ανέφερε θετικές εξελίξεις σε διάφορους δείκτες, όπως Doing Business Indicator (World Bank), και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα για τα startups (έχει ανέβει 110 θέσεις στο σχετικό δείκτη). Μίλησε για νέο περιβάλλον που δημιουργείται και για τη συνεισφορά του Enterprise Greece στην ενημέρωση των επενδυτών.

Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, στέλεχος του ΟΔΔΗΧ αναφέρθηκε αναλυτικά στη δομή του ελληνικού δημοσίου χρέους. Σημείωσε ότι το κόστος εξυπηρέτησης έχει υποχωρήσει πολύ μετά τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης με νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους από την πλευρά των δανειστών εταίρων.

Αναφέρθηκε στην κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών αναγκών. Στόχος του ΟΔΗΧΧ και της κυβέρνησης, είπε, είναι να υπάρξουν και νέες εκδόσεις ομολόγων ώστε δημιουργηθεί καμπύλη ελληνικών ομολόγων – κάτι που θα βοηθήσει και τη χρηματοδότηση των αναγκών της γενικής κυβέρνησης.

Ο Πλάτων Μονοκρούσος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Chief Market Economist της Eurobank παρουσίασε τις προοπτικές ελληνικής οικονομίας και τις μεγάλες προόδους στο μέτωπο των διαρθρωτικών προβλημάτων αλλά και στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια με έμφαση στους παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και σε μακροπρόθεσμη και σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Πρόβλεψε δε ότι από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του φόρουμ θα κλείσουν με ομιλία του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Σημειώνεται πως στο διήμερο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνει τη Δευτέρα και την Τρίτη η Eurobank στην Αθήνα, είναι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι από 23 funds που αναζητούν ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά.

Στην εκδήλωση της τράπεζας θα παρουσιαστούν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο για την κρατική περιουσία που βρίσκεται υπό πώληση, όσο και για την απόκτηση από τα funds επιχειρηματικών δανείων, στο πλαίσιο της απομόχλευσης των τραπεζικών ισολογισμών και της διαχείρισης των επισφαλειών.

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης είναι αφιερωμένη στις αποκρατικοποιήσεις, αφού έχουν προγραμματιστεί επαφές μεταξύ εκπροσώπων των funds και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Στη δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν ευκαιρίες μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Το άρθρο Ν. Δένδιας: Προτεραιότητα σε κόκκινα δάνεια και κοινοτικά κονδύλια εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα