Μουντιάλ – ρετρό: Το πρώτο των ατζούρι

Μουντιάλ – ρετρό: Σαν σήμερα πριν από 86 χρόνια ο κόσμος παρακολουθούσε την πρώτη μέρα από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Ιταλίας. Ο πονηρός Μουσολίνι που ήξερε τη δυναμική της παγκόσμιας θρησκείας είχε φροντίσει να αναλάβει τη διοργάνωση για να κερδίσει σε συμπάθειες εντός κι εκτός χώρας. Σε αυτό το μουντιάλ είχαμε μερικές πρωτιές, κάποια πρωτοποριακά συστήματα που έμελε να καθορίσουν τα μεγάλα ραντεβού για δεκαετίες. Οπως το ότι στην Ιταλία το 1934 ήταν το πρώτο μουντιάλ το οποίο για να αγωνιστεί κανείς έπρεπε να παίξει προκριματικά! Μπήκαν αρχικά 32 ομάδες στη διοργάνωση

και μετά από προκριματικά οι 16 θα έπαιζαν στην τελική φάση της γειτονικής μας χώρας!

Η απερχόμενη πρωταθλήτρια Ουρουγουάη δεν συμμετείχε διότι την είχαν σνομπάρει οι Ευρωπαίοι! Στο δικό της μουντιάλ το 1930 μόνο τέσσερις αποδέχτηκαν την πρόσκληση και οι Ουρουγουανοί πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα. Μη υπερασπιζόμενοι την κούπα τους! Σε αυτό το μουντιάλ, η Ιταλία έγινε η δεύτερη πρωταθλήτρια κόσμου της ιστορίας, η πρώτη ευρωπαϊκή, με τη νίκη της 2-1 επί της Τσεχοσλοβακίας στον τελικό. Η δε μπάλα της διοργάνωσης ήταν η Federale 102.

Μουντιάλ – ρετρό: Η Ελλάδα, το φιλικό και οι… λιρέτες!

Η Ελλάδα σε αυτό το μουντιάλ δεν έπαιξε. Οχι στην τελική φάση τουλάχιστον. Γιατί προκριματικά έπαιξε, αλλά όχι δύο. Ενα και φαρμακερό. Η γαλανόλευκη δοκιμάστηκε πρώτα εκτός έδρας με τη διοργανώτρια Ιταλία. Ανήμερα της εθνικής μας γιορτής φιλοξενήθηκε στο Μιλάνο και γνώρισε τη συντριβή 4-0. Οι Ιταλοί για να αποφύγουν την ταλαιπώρια …χαρτζιλίκωσαν τους Ελληνες παράγοντες με 50 χιλ. λιρέτες και η Ελλάδα αποσύρθηκε από τον προκριματικό! Οχι ότι θα άλλαζε κάτι στην Αθήνα, βέβαια… Με τα λεφτά αυτά (και κάποια ακόμα προφανώς) η ΕΠΟ έφτιαξε τα γραφεία της και έγινε βούκινο στον Τύπο της εποχής!

Δύο γκολ ο Μεάτσα στο μετέπειτα…. “Στάδιο Μεάτσα”!

Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθεί κανείς φάσεις (όχι τα γκολ δυστυχώς) από το παιχνίδι που έγινε την 25/3/1934 στο Σαν Σίρο (ενώπιον 20.000 κόσμου), πριν αυτό ονομαστεί και Μεάτσα. Άλλωστε ο Τζουζέπε Μεάτσα ακόμα έπαιζε μπάλα τότε. Και ήταν διεθνής, αγωνίστηκε απέναντι στην εθνική μας και σκόραρε δύο γκολ (44’ και 71’)!

Δείτε ακόμη: Ξεκάθαρη θέση ο “Βασιλιάς Λεμπρον” για το φόνο Φλόιντ στη ΜινεάποληΤο πρώτο σφύριγμα του διαιτητή στην μετά κορονοϊό εποχήΝταμπλ και Europa μπορεί να εξαφανίσουν την συμφωνημένη -μικρή- μείωση
Keywords
Τυχαία Θέματα