Μοσκοβισί: «Ευρωπαϊκή αρχή να είναι εγγυημένες οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ»

«Τα γυρίζουν» οι Ευρωπαίοι, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Μεταξύ αυτών και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα την πληροφορία πως η ευρωζώνη υποστήριξε ομόφωνα, το βράδυ της Δευτέρας, την πλήρη εξαίρεση από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο.

Ωστόσο, αυτή η πληροφορία

έρχεται σε αντίθεση με δημοσίευμα του Reuters που αναφέρεται στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει μηδενικές περικοπές των τραπεζικών καταθέσεων κάτω από τα 20.000 ευρώ, αλλά «κούρεμα» 6,75% για ποσά μεταξύ 20.000-100.000.

Ο «καλός» Μοσκοβισί και το «αυτονόητο»

«Είχα ζητήσει από την αρχή την εξαίρεση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας: «αυτό που προτείνει το Eurogroup, είναι μια διαφορετική κατανομή των φόρων, με μια αμετάβλητη απόδοση 5,8 δισεκατομμυρίων».

Όπως υποστηρίζει τώρα ο Γάλλος υπουργός, «η αρχή βάσει της οποίας οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι άθικτες, είναι μια αρχή βαθιά ριζωμένη στην Ευρώπη» και «ο φόρος θεωρήθηκε ως αμφισβήτηση της αρχής αυτής».

«Αυτό θα δικαιολογούσε τη μη φορολόγηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ», τόνισε ο Μοσκοβισί, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «υπήρξε ομοφωνία χθες στους κόλπους της ευρωζώνης για ευθυγράμμιση με την άποψη αυτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα