Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε τίμημα

Αλλαγή στάσης παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί να δηλώνει εμφατικά σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε τίμημα, αλλά με αυστηρούς όρους, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές».

Πάντως, ο Μοσκοβισί απεύχεται το ενδεχόμενο ενός «Graccident» και υπερτονίζει τη βούληση της Ευρωζώνης να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Ειδικότερα, ερωτηθείς αν θα ήταν διαχειρίσιμο ένα Grexit, ο κοινοτικός επίτροπος απαντά ότι «η Ευρωζώνη βρίσκεται μεν σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από δύο χρόνια, ωστόσο μια έξοδος θα προκαλούσε στην Ευρωζώνη μεγάλη πολιτική ζημία. Όλοι θα ρωτούσαν ποια χώρα μέλος θα ακολουθήσει».

«Παρά το γεγονός ότι είναι σε καλύτερη θέση από ό, τι πριν από δύο χρόνια, αν αφαιρεθεί ένα κομμάτι του, ο ευρωχώρος θα δεχθεί πλήγμα ως σύνολο, διότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η ακεραιότητά του. Όλοι θα ρωτούν ποιο κράτος-μέλος θα είναι το επόμενο», προειδοποιεί ο κ. Μοσκοβισί, ενώ δεν αποκλείει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δώσει δείγματα προθυμίας για συνεργασία. «Είναι σαφές για κάθε συμμετέχοντα ότι ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα», τονίζει ο Επίτροπος Οικονομίας.

Ακόμη, ο Μοσκοβισί υπερτονίζει την ανάγκη «να σεβαστούμε ότι οι Έλληνες ψήφισαν μια αλλαγή πολιτικής» και διευκρινίζει ότι «την ίδια ώρα πρέπει οι Έλληνες να σεβαστούν ότι η χώρα τους δεσμεύτηκε με υποχρεώσεις έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της». «Τώρα βρισκόμαστε σε μια κοινή διαδικασία κατά την οποία μαθαίνουμε. Αυτή η διαδικασία προχωρά αργά, πολύ αργά. Δεν πρέπει τώρα να χάσουμε άλλο χρόνο, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από κοινού. Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα στην Ευρωζώνη», συμπληρώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, παίρνει θέση και στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ το παρελθόν. Και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην επαναλαμβάνεται η ιστορία. Ωστόσο, δεν βοηθά να εκμεταλλεύεται κανείς το παρελθόν για την επίτευξη πολιτικών στόχων του παρόντος», αναφέρει.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα