Μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια, μέσω ΣΔΙΤ

Η εξέλιξη των διαγωνισμών για την κατασκευή πέντε μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία εξετάσθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας

αστικών στερεών απορριμμάτων στο νομό Αχαΐας.

Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

«Η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ενέκρινε σήμερα το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Αχαΐας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Παράλληλα τρέχουν άλλα πέντε έργα στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την ίδια μέθοδο και συγκεκριμένα τα έργα στη Δυτική Μακεδονία, τις Σέρρες, την Αιτωλοακαρνανία, την Πελοπόννησο και την Ηλεία. Μέσα στην εποχή της μεγάλης κρίσης βγαίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι μπορούν να γίνουν κάποια έργα ξεπερνώντας το πρόβλημα της χρηματοδότησης από τις Τράπεζες και μάλιστα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται, άμεσα τουλάχιστον, το δημόσιο χρέος. Είναι άλλο ένα παράδειγμα επιτυχίας, άλλο ένα παράδειγμα ότι όταν γίνεται συστηματική δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να σημειώσω, ότι η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ έχει τέσσερα στελέχη. Τα τέσσερα αυτά στελέχη έχουν κατορθώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια πολύ δύσκολη εποχή να φέρουν σε πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Θέλω να τους συγχαρώ και να πω ότι και προσωπικά θα έχω συμμετοχή στην προσπάθειά τους από δω και πέρα, διότι μπορούν πραγματικά με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να λυθούν προβλήματα χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών.»

Το ενημερωτικό σημείωμα για τα έργα έχει ως παρακάτω:

Α. Έργο ΣΔΙΤ επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων Νομού Αχαΐας

Θα έχει συνολική ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας περίπου 150.000 τόνων απορριμμάτων και η σύμπραξη θα έχει διάρκεια έως 27 έτη. Ο ανάδοχος θα επιλεγεί μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο και θα αναλάβει την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών.

Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα αποτελέσει το χαμηλότερο τέλος χρήσης που καταβάλουν οι δημότες, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων, ενώ θα επιτρέπονται όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Το έργο προβλέπεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της

Keywords
Τυχαία Θέματα