Μόλις έφαγες και πεινάς; Μάθε γιατί!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σας έπιασαν πάλι λιγούρες ενώ μόλις τελειώσατε με το πιάτο σας; Μετά από μία σκληρή μέρα, έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η διάθεση για φαγητό και τσιμπολόγημα μοιάζει φυσιολογική. Αν όμως τσιμπολογάτε χωρίς προφανή λόγο, τότε μάλλον κάτι τρέχει. Η αλήθεια είναι πως δεν τρώμε αποκλειστικά ύστερα από διαμαρτυρίες της κοιλιάς μας, αλλά ένα αίσθημα κενού μας ωθεί στο να ψαχουλεύουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια ώστε να ικανοποιήσουμε την πείνα μας.

Για τη γυναίκα, η πιο συνηθισμένη

εξήγηση σχετίζεται με τον κόσμο των ορμονών. Ο οργανισμός περνά από μια έντονη ορμονική διαδικασία κατά τη διάρκεια της περιόδου που γεννά διατροφικές ανάγκες για ανθυγιεινά συνήθως τρόφιμα όπως είναι τα πατατάκια και οι σοκολάτες. Η προγεστερόνη ανεβαίνει κατακόρυφα μία εβδομάδα πριν την έμμηνο ρύση με αποτέλεσμα να πεινάμε συνεχώς, όμως ευτυχώς η ίδια ουσία, όταν απελευθερώνεται, επιταχύνει το μεταβολισμό μας και βοηθά στην πιο γρήγορη καύση των θερμίδων που καταναλώσαμε.

Μια άλλη επίσης σημαντική αιτία είναι το άγχος και το στρες που αντιμετωπίζουμε όλοι με το μεγαλύτερο μέρος να πηγάζει από την προσπάθεια μας να είμαστε εντάξει στις πολλές υποχρεώσεις μας αλλά και να ικανοποιούμε τις ανάγκες των άλλων. Η στεναχώρια, ο θυμός, η απογοήτευση και όλα τα αρνητικά συναισθήματα μας αποδυναμώνουν και αν η διαχείριση τους μας φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, καταφεύγουμε στο φαγητό. Ενώ γνωρίζουμε πως τα άσχημα συναισθήματα κόβουν την όρεξη, έρευνες έδειξαν πως το μακροχρόνιο στρες την αυξάνει κάτι που οφείλεται στην άνοδο του επιπέδου της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη επιδρά στην ινσουλίνη ,κάτι που συνεπάγεται πτώση στα επίπεδα του σακχάρου και πείνα.

Στις περιπτώσεις που η πείνα είναι αρκετά έντονη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα είναι να κάνουμε μία επίσκεψη στο γιατρό μας. Πολλές φορές η πείνα είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη ή μία διαταραχή στο θυροειδή.

Το άρθρο Μόλις έφαγες και πεινάς; Μάθε γιατί! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα