Μνήμες από Φαρμακονήσι σε δύο 24ωρα

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανείπωτη τραγωδία με νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Σάμου, τη σκυτάλη πήρε μια παρόμοια υπόθεση στα νερά του Αιγαίου δίχως –ευτυχώς- απώλειες ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, σήμερα (Τρίτη) τις πρωινές ώρες στο στενό Σάμου και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων διεσώθησαν 24 μετανάστες (22 άντρες και 2 γυναίκες), οι οποίοι πιθανότατα ήταν επιβάτες λέμβου βυθίστηκε. Και τα 24 άτομα είναι καλά στην υγεία τους, ενώ αναμένεται τουρκική ακαταιωρός για την παραλαβή τους.

Συνεχίζεται το μέτρημα νεκρών στο Αιγαίο

Από την άλλη, η τραγωδία που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της

Δευτέρας, ανοιχτά της Σάμου, στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος συνεχίζεται, καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Μέχρι στιγμής, σώοι έχουν περισυλλέγει 36 μετανάστες, 32 άντρες, 3 γυναίκες και ένα παιδάκι. Το αγοράκι, ηλικίας τριών ετών, συριακής καταγωγής, παρουσίασε συμπτώματα υποθερμίας και μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στην Αθήνα με μέριμνα του ΕΚΑΒ, σε μια αερογέφυρα που στήθηκε από τις πρώτες ώρες του ναυαγίου.

Εκ των 22 νεκρών, οι 18 σοροί εντοπίστηκαν μέσα στο μεγαλύτερο από τα σκάφη που έχει ρυμουλκηθεί στο λιμάνι. Μεταξύ αυτών τρία παιδιά και μια έγκυος γυναίκα. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο Καρλόβασι της Σάμου.

Το χρονικό των ερευνών, οι οποίες συνεχίζονται

Πρώτα εντοπίστηκαν από το λιμενικό οι σοροί δύο γυναικών, ενώ μετέπειτα εντοπίστηκε από πλωτό του λιμενικού ένα ακόμα πτώμα άντρα, στην περιοχή του ναυαγίου.

Σειρά είχε το ελικόπτερο που συμμετέχει στις έρευνες, το οποίο και εντόπισε τη σορό ενός άτυχου μικρού παιδιού, επίσης στο σημείο του ναυαγίου. Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου.

Και τα δύο σκάφη (το ένα κύριο, όπου εντοπίστηκαν και οι περισσότερες σοροί και το άλλο βοηθητικό) βρίσκονται στο λιμάνι στο Βαθύ Σάμου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες με πλωτά μέσα αλλά και ένα εναέριο για τον εντοπισμό και των υπολοίπων αγνοουμένων επιβατών.

Στις έρευνες συμμετέχει σκάφος του λιμενικού και της frontex και παραπλέον πλοίο. Κατόπιν εντολής του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου μετέβη στη Σάμο ο επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για το συντονισμό των ενεργειών διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών του περιστατικού.

Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Πώς φτάσαμε στην τραγωδία

Το γιοτ αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο "ΑΔΑΜΟΡΑ", σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί- τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρει το λιμενικό σώμα, το κέντρο ελέγχου ειδοποιήθηκε από σκάφος της FRONTEX γύρω στις 4 τα ξημερώματα για το ναυάγιο.

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιοτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα