Μητσοτάκης Σωτηρία: Στην τελετή εγκαινίων κλινών ΜΕΘ ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης Σωτηρία: Παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί αύριο η τελετή εγκαινίων 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία». Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης στις 10:30 το πρωί θα μεταβεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για να παραστεί στην τελετή εγκαινίων 50 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει προαναγγείλει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε συνολικά 1.200 κλίνες ΜΕΘ. «Στο τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ με μόνιμο προσωπικό, με πενταετή εκπαίδευση και

με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται», είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας στις αρχές Οκτωβρίου.

Χωρίς ΜΕΘ πολλά νοσοκομεία αναφοράς

Η εξάπλωση του κορωνοϊου σε ολόκληρη την χώρα και οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιφέρειας προκαλούν νέες δονήσεις στο σύστημα υγείας. Κλινικές και ΜΕΘ γεμίζουν, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των νοσοκομείων να ζητούν μεταφορές ασθενών σε μεγάλα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία αναφοράς δέχονται την μεγαλύτερη πίεση αφού καλούνται να υποδεχτούν ασθενείς και από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν ηδη φτάσει στα όρια τους. Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης καταφτάνουν συνεχώς ασθενείς από περιφερειακά νοσοκομεία κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας.

Το νοσοκομείο της Κοζάνης διαθέτει 15 κλίνες όπου ήδη νοσηλεύονται 12 ασθενείς. Με την πόλη να είναι στο κόκκινο οι ανάγκες για κλίνες αυξάνονται συνεχώς. Όπως έγινε και στο πρώτο κύμα, ασθενείς μεταφέρονται στην Πτολεμαϊδα, όπου υπάρχουν και τα 2 κρεβάτια εντατικής σε ολόκληρη την περιοχή και φυσικά στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο αναφοράς που δέχεται τα βαριά περιστατικά από την περιφέρεια.

Τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν περιστατικά δεν διαθέτουν όλα ΜΕΘ για ασθενείς με covid. Έτσι όταν κάποιος ασθενής πρέπει να διασωληνωθεί αρχίζει ένας αγώνας για τη μεταφορά του σε νοσοκομεία αναφοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Παμμακάριστος, όπου αν και είναι νοσοκομείο αποκλειστικά για covid δεν διαθέτει ΜΕΘ. Έτσι όταν ένας ασθενής χρήζει εντατικής θεραπείας διακομίζεται με το ΕΚΑΒ είτε στον Ευαγγελισμό είτε σε άλλο νοσοκομείο αναφοράς όπως το Σωτηρία που διαθέτει τις περισσότερες κλίνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως το αντιμετωπίζει η περιφέρεια και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, καθώς όπως συνέβη και στο πρώτο κύμα δεκάδες ασθενείς θα χρειαστεί να διακομισθούν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, λόγω ελλιπών υποδομών σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα