Μητσοτάκης Open: Χρειαζόμαστε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Open στην εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη και του Παναγιώτη Στάθη ενόψει των εκλογών 2023.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού

«Εγώ θέλω το καλύτερο αποτέλεσμα στις κάλπες της 21 Μαΐου. Αυτές τις εκλογές σκέφτομαι. Θέλω να πείσω τους αναποφάσιστους για να έρθουν μαζί μας. Θέλω η νίκη να είναι απολύτως καθαρή ώστε να μην αμφισβητείται την επόμενη μέρα ποια θα είναι η κυβέρνηση

και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Χρειαζόμαστε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας».

Για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα σεβαστώ απολύτως τις συνταγματικές εντολές. Θα πάρω τη διερευνητική εντολή και αναλόγως το αποτέλεσμα θα πάρω τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις μου».

Θα σας πω ότι σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε. Όπως για το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για την αξιολόγηση.

Μονοκομματική κυβέρνηση που μπορεί να ενσωματώσει πρόσωπα από αλλού και να υιοθετήσει και διαφορετικές πολιτικές.

Θέλουμε καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι καταργήσαμε το 8ωρο. Σοβαρά τώρα; Καταργήσαμε το 8ωρο; Δεν θα μιλήσω στον πολιτικό λόγο του κ. Τσίπρα.

Έχουν γίνει πολλά, αλλά ακόμα υπάρχουν προβλήματα. Έχουμε στηρίξει τους ευάλωτους. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μιλήσει για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Θέτουμε κεντρικό στόχο την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Αυτό θα γίνει με νέες επενδύσεις.

Δεν θα δεχθώ πρακτικές με εργαζόμενους στον τουρισμό να δουλεύουν περισσότερο. Τέτοιοι εργοδότες θα μας βρουν απέναντι.

Η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Αν υπήρχε αισχροκέρδεια, δεν θα είχαμε αυτόν τον πληθωρισμό.

Το καλάθι του νοικοκυριού λοιδορήθηκε, είχε όμως αποτέλεσμα. Αν κάποιος γνωρίζει τη μαγική φόρμουλα και δεν μας τη λέει, εκτός και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο τύπου «Δήμητρα».

Όταν η οικονομία φτάσει στο σημείο που πρέπει, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον ΦΠΑ. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν είναι στις προθέσεις μας. Να μας πει η αντιπολίτευση ποιον φόρο θα αυξήσει για να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστα. Πριν λίγο ο κ. Μπελαβίλας είπε “και τα μισά να κάνουμε, μια χαρά θα είναι”. Αυτό έλεγαν και το 2015.

Τη δεύτερη τετραετία θα μπει τέλος σταδιακά και στο τέλος επιτηδεύματος. Όλες μας οι φορολογικές δεσμεύσεις έγιναν. Ο κόσμος θα πει “ό,τι είπε ο Μητσοτάκης το έκανε”. Ο Τσίπρας δεν το έκανε. Φέρτε καθηγητές να σας κοστολογήσουν το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα.

Ανεξάρτητο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης

Για τα ενοίκια και τα σπίτια. Είμαι διατεθειμένος να διπλασιάσω τους πόρους για το πρόγραμμα «Σπίτι».
Θα αξιοποιήσουμε και τα δημόσια οικόπεδα. Μετά από 4 χρόνια εμπειρίας θα αναδιατάξουμε το κράτος και την κυβέρνηση. Ανεξάρτητο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης

Θα έχουμε πολλές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και θα συμμετέχουν και πολλές γυναίκες.
Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχουμε περισσότερες γυναίκες.

Για το ΕΣΥ και τις συντάξεις

Το Σύστημα Υγείας είναι το στοίχημα της επόμενης 4ετίας. Οι πόροι θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδική μέριμνα για τα νησιά μας. Εχουμε δυσκολία να προσελκύσουμε γιατρούς. Χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα και τεχνολογία. Γιατροί πρέπει να υπάρχουν, ένα νοσοκομείο σε κάθε νησί δεν γίνεται να υπάρχει.

Προληπτικές εξετάσεις και για τον καρκίνο του πνεύμονα, για να μπορούμε να προλάβουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα μισά αν πήγαινε να κάνει από αυτά που λέει η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά που λέει ότι θα δώσει πρέπει να πει που θα τα βρει. Τα μισά αν πήγαινε να κάνει από αυτά που λέει η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα.  Δώσαμε τα αναδρομικά των συντάξεων, δεν έχουν δοθεί ακόμα τα δώρα. Για πρώτη φορά είχαμε αυξήσει στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια. Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους. Εμείς δίνουμε αυξήσεις για πρώτη φορά. Δώσαμε από 200 έως 300 ευρώ. Οι συνταξιούχοι με την προσωπική διαφορά θα δουν και άλλες αυξήσεις μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά.

Για Τουρκία και εξοπλιστικά

Χαιρετίζω την αλλαγή στάση της Τουρκίας αλλά δεν συζητάμε για την αποστρατικοποίηση των νησιών και δεν τίθεται θέμα συζητήσεων για την εθνική μας κυριαρχία. Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα επιχειρήσω μία προσωπική επικοινωνία είτε με Ερντογάν είτε με Κιλιντσάρογλου. Στα ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Υπάρχει μία θετική ατζέντα που εμείς έχουμε φροντίσει να αναπτύξουμε. Η Αμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Οι Ενοπλες Δυνάμεις πέρασαν από μία 10ετια αποεπενδύσεων. Θέλω η Ελλάδα να έχει τόσο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη ώστε ποτέ κανείς να μην σκεφτεί να μας εμπλέξει σε κάτι. Κάναμε μία σειρά από στρατηγικές επενδύσεις.

Αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της Ελλάδος τα 12 μίλια. Το πότε θα γίνει δεν θα σας το πω.  Στο Σουδάν η επιχείρηση να στείλουμε το C-130 συνομίλησα με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και έγινε με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Είχαμε και μία συνενόηση με τους μεγάλους συμμάχους μας για να υπάρχει μία ασφάλεια για το πού θα πετάξουμε. Μέχρι και σκυλιά καταφέρουμε να φέρουμε στην Ελλάδα. Τις Ενοπλες Δυνάμεις τις έχουμε και τις ενισχύουμε για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Χρειαζόμαστε μία σταθερή κυβέρνηση

Για εμένα το βασικό ζήτημα της επόμενης ημέρας είναι να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση με πλειοψηφία και μην χανόμαστε σε χρονοβόρες συζητήσεις. Εγώ δεν πιστεύω στην απλή αναλογική, αλλά η ενισχυμένη αναλογική. Μονοκομματική κυβέρνηση θα μπορεί να παίρνει άμεσα αποφάσεις. Και κυβέρνηση ΝΔ δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν στελέχη από άλλους χώρους. Με το ΠΑΣΟΚ έχω βασικές διαφορές.

Για την κυβέρνηση ηττημένων, προοδευτική κυβέρνηση, κυβέρνηση με ψήφο ανοχής

Για την κυβέρνηση ηττημένων, προοδευτική κυβέρνηση, κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Δεν το υιοθετώ αλλά λένε πως συναντήθηκαν Τσίπρας-Βαρουφάκης, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ.Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον Βαρουφάκη, στον άνθρωπο που θέλει να αντικαταστήσει το ευρώ με «Δήμητρες». Για να κλείσει το θέμα κυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη-ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι ενισχυμένη η ΝΔ. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε και 2οι να είμαστε πρέπει να κάνουμε ακόμα και κυβέρνηση ηττημένων. Ο κ.Τσίπρας δεν έχει λευκό μητρώο. Το 2015 έκανε δημοψήφισμα και μετά τα πήρε όλα πίσω. Φαίνεται και από τα σποτ που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι και μαύρες αγκινάρες έβαλαν. Δεν είμαστε παράδεισος αλλά αυτή η απόλυτη μαυρίλα δεν μας ταιριάζει. Κάνουμε μία καμπάνια για τις δεσμεύσεις που υλοποιήσαμε και ότι κράτησα τη χώρα όρθια σε κρίσιμα ζητήματα.

Οι αλλαγές στην ΕΥΠ

Ενα σφάλμα γίνεται λάθος αν επαναλαμβάνεται. Και ναι τα άλλαξα όλα. Η ΕΥΠ όμως πρέπει να μείνει στον πρωθυπουργό. Αυξήσαμε τις δικλείδες ασφαλείας. Θέλουμε μία ΕΥΠ αξιόπιστη και με τα εχέγγυα διαφάνειας. Θα δείτε την ΕΥΠ να ασχολείται με τους εξωτερικούς κινδύνους.

Για τα Τέμπη

Τα Τέμπη ήταν μία πολύ οδυνηρή εμπειρία, γροθιά στο στομάχι και ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν. Από αυτή την τραγωδία πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να υλοποιηθούν τα συστήματα ασφαλείας και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Εχω μιλήσει πολλές φορές με τον κ.Καραμανλή ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε. Είναι θέμα του λαού των Σερρών.  Ο καταδικασμένος κύριος Παππάς για παράβαση καθήκοντος και για τον κ.Τσίπρα δεν τρέχει τίποτα.

Τσίπρας και Βαρουφάκης ψαρεύουν ψήφους από το κόμμα Κασιδιάρη

Τα ακραία στοιχεία ψαρεύουν. Ο κ.Βαρουφάκης και ο κ.Τσίπρας ψαρεύουν. Ο κ.Τσίπρας δεν τόλμησε καν να καταθέσει υπόμνημα στον Αρειο Πάγο ότι το κόμμα των δολοφόνων, ενός μαχαιροβγάλτη δεν πρέπει να είναι στη Βουλή. Γιατί δεν το έκανε; Εγώ δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η δημοκρατική τάξη είναι μη διαπραγματεύσιμη. Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, μητσοτακης, μαΐου, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, τσιπρας, οοσα, ελλαδα, ΦΠΑ, συριζα, αμυνα, σημαίνει, δημοψηφισμα 2015, ευπ, βουλη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, κασιδιαρης, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αξιολογηση, το στοιχημα, το θεμα, δουλεια, δωρα, εθνικη, ευπ, θεμα, νησι, νησια, οικονομια, οοσα, προγραμμα, υψος, αγκιναρες, αυξηση, αρθρο, αμυνα, ατζεντα, γινει, γινεται, γιατροι, γροθια, δυναμη, δημοσιο, δειτε, δοθει, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξετασεις, επικοινωνια, επενδυσεις, ερντογαν, ευθυνη, τεχνολογια, ιδιωτικα πανεπιστημια, κομμα, λαθος, λογια, λογο, μαΐου, μεριμνα, νικη, οικοπεδα, πηγαινε, προβληματα, σειρα, σκυλια, σπιτια, συστηματα ασφαλειας, σχεδιο, τεμπη, τουρκια, φορμουλα, φορα, χαρα, ασφαλεια, δικαιωμα, χωρα, υπουργειο, λευκο, μεινει, νοσοκομειο, σημαίνει, θελω να, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα