Μισό δισ. άνθρωποι κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας

Με λιγότερα από 1,25 δολ. την ημέρα (δηλαδή, κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας) ζουν περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΗΕ. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της Χιλιετίας που είχε θέσει ο ΟΗΕ για το 2015, λόγω και της οικονομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα

να μειωθούν οι δημόσιοι πόροι για την ανάπτυξη.

Ωστόσο, σε σχετική έκθεση διαπιστώνεται ότι στα 13 τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε «η γρηγορότερη μείωση της φτώχειας στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Πλέον, η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνέταξε την έκθεση, τονίζει πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητά του μέχρι το 2030 την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον κόσμο και την προώθηση της «πράσινης οικονομίας».

Σύμφωνα με την έκθεση που υποβλήθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ο αγώνας κατά των ανισοτήτων και της διαφθοράς, η πρόληψη των συγκρούσεων και η «καλή διακυβέρνηση» είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις «για να πιστέψουμε ότι είναι εφικτός ένας καλύτερος κόσμος».

Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι στόχοι που τελικά θα αποφασιστούν, δεν θα είναι δεσμευτικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα