Μήπως η συσκευή σας δεν είναι «πράσινη»;

Μπορεί οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές να γράφουν στην ειδική ταμπέλα τους την ενεργειακή τους απόδοση, όμως βρετανική ΜΚΟ διαπίστωσε ότι στο 20% των περιπτώσεων πρόκειται για παραπλάνηση!

Επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Energy Saving Trust καταγγέλλει ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν «τσουχτερές» τιμές για «πράσινες» συσκευές, ωστόσο 1 στις 5 δεν είναι όσο αποδοτική υποστηρίζει. Έτσι, όμως χάνονται

10,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίας στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή το ποσό που θα έπρεπε να εξοικονομήσουν με βάση τη σήμανση.

«Οι καταναλωτές κατανοούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό ότι θα έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος εάν χρησιμοποιούν τα καλύτερα και αποδοτικότερα προϊόντα», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Φίλιπ Σέργουντ. «Προσπαθούν να κάνουν το σωστό, όμως πρέπει και να επιβραβεύονται κατάλληλα εξασφαλίζοντας την εξοικονόμηση που αναφέρεται στη σήμανση της εκάστοτε συσκευής», συμπλήρωσε.

Ηοργάνωση σκοπεύει μέσα στην επόμενη τριετία να πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθεωρήσεις σε καταστήματα για να ελέγξει 25.000 και να διαπιστώσει εάν η ενεργειακή σήμανσή τους ανταποκρίνεται στην απόδοσή τους σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Από την πλευρά της η Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών (AMDEA) τόνισε ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση τις ίδιες προδιαγραφές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα