Μια γροθιά οι καθηγητές-Σε ισχύ η επιστράτευση σήμερα

Μία κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα ήταν οι αποφάσεις των καθηγητών, οι οποίοι στις συνελεύσεις των περισσότερων ΕΛΜΕ της χώρας, ψήφισαν υπέρ της απεργίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ως εκ τούτου, οι εξετάσεις που αρχίζουν την Παρασκευή με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, θα πραγματοποιηθούν κανονικά λόγω της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα (Τετάρτη) τίθεται σε ισχύ από τις 12:00 η επιστράτευση των καθηγητών.

Στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ η συμμετοχή χαρακτηρίστηκε μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις η απόφαση υπέρ της απεργίας λήφθηκε με αυξημένη πλειοψηφία. Σήμερα οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ συνεδριάζουν, προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση των σωματείων τους για την κήρυξη απεργίας.

Η ΟΛΜΕ από τη μεριά της πετάει «καρφιά» στην ΑΔΕΔΥ, επειδή η δεύτερη δεν έλαβε απόφαση για απεργία την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα δηλαδή των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει «σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό την άρνηση της πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να δεχτεί την πρότασή μας για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή, 17/5. Η άρνηση αυτή της ΑΔΕΔΥ αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας». Σχετικά με την απεργία, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος δηλώνει ότι «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι γενικές συνελεύσεις είναι μαζικότατες και πέραν πάσης προσδοκίας. Τα δε αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης».

Ενδεικτικά, στην Αττική από τις 20 συνολικά ΕΛΜΕ, κατά της απεργίας τάχθηκαν μόνον δύο, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου οι περισσότερες από τις ψηφοφορίες έχουν πει «ναι» στην κινητοποίηση. Σήμερα στις 10:00, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα μεταφέρουν τις απόψεις των συναδέλφων τους στην γενική συνέλευση της διοίκησης της ΟΛΜΕ που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

«Θέλουμε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας»

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του τοποθέτηση ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, το πιο σημαντικό για τους καθηγητές είναι η συλλογικότητα και όχι τι θέλει ο καθένας ξεχωριστά. «Αφήστε να αποφασίσουμε συλλογικά τι θα κάνουμε. Σε λίγες ώρες αποφασίζουμε. Δε θέλω να εκφράσω τη δική μου άποψη πριν πάρει απόφαση ο κλάδος μας. Εμείς στηρίζουμε τη συλλογικότητα και σε σχέση με την εισήγηση και σε σχέση με την πολιτική επιστράτευση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτσιφάκης αναφέρθηκε και στη σημασία μιας συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας. «Έχουμε πάρει από το Σάββατο μία πρωτοβουλία και από αυτό το βήμα καλώ τον υπουργό Παιδείας να εγγυηθεί ότι δεν θα απολυθεί κανείς συνάδελφος και δεν θα κλείσει κανένα σχολείο. Θέλουμε να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και να αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα», σχολίασε.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ τόνισε ότι «μας πείραξε που δεν μας στήριξε η ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Παρασκευής». Και τόνισε ότι το ενδεχόμενο απεργίας στις πανελλαδικές την Παρασκευή δεν έχει κλείσει αφού «δεν έχουμε στρατιωτικό νόμο ακόμη στην Ελλάδα. Τα σχολεία βέβαια έχουν γίνει στρατώνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα