Μία δόση εμβολίου σε όσους νόσησαν: Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Μία δόση αρκεί για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ανακοινώθηκε στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Η κ. Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει πως “η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε

η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες”.

Εάν ο πολίτης νοσήσει πριν τον πρώτο εμβολιασμό του, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από έξι μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός και καταχωρήθηκε στο σχετικό μητρώο. Εάν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την προσεχή Τρίτη, το ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και ο πολίτης θα μπορεί να το προγραμματίσει ξανά μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Θα σταλεί SMS στο κινητό του ακριβώς έξι μήνες μετά τη νόσηση έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Εάν ο πολίτης νοσήσει ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου, το επαναληπτικό ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερή του δόση σε διάστημα έξι έως 12 μήνες από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Άλλη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου δείχνει ότι τα εμβόλια τόσο της Phizer όσο και της AstraZeneca δείχνει ότι είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, καθώς μετά τις 2 δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική. Στη συνέχεια, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση λόγω παρενεργειών που παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση.”Το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου είναι σημαντικό”, τόνισε.

Θεοδωρίδου: Ασφαλή τα εμβόλια για εγκύους και θηλάζουσες

Η δεύτερη δόση θα γίνεται με διαφορετικό εμβόλιο μόνο σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία, όπως ανέφερε. Τέλος, τόνισε πως είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες και επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

“Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό”, είπε επίσης και πρόσθεσε: “Βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA”. “Ο πόνος στο χέρι, ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η ατονία, είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ίσως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα. Η επίμονη κεφαλαλγία, ο πόνος στο θώρακα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές”, είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Θεμιστοκλέους: Στις 26 Μαΐου όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους 35-39 ετών

“Σπάσαμε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών σήμερα”, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα 75.000 πολίτες και τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 100.000. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα

-85 και άνω: έχει εμβολιαστεί το 65% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 67%
-80-84: έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 70%
-75-79: έχουν εμβολιαστεί το 76% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 81,75%
-70-74: έχουν εμβολιαστεί το 66% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 76%
-65-69: έχουν εμβολιαστεί το 57,5% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 76,35%
-60-64: έχουν εμβολιαστεί το 59% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 70,5%
-55-59: έχουν εμβολιαστεί το 40,5% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 66%
-50-54: έχουν εμβολιαστεί το 41,2% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 61%
-45-49: έχουν εμβολιαστεί το 26% και με τα ραντεβού θα φτάσει το 56%

Όπως ανακοίνωσε, την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 35-39 ετών με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα. “Την Τετάρτη 26 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 35 ως 39 ετών, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού και με τα τέσσερα εμβόλια που είναι διαθέσιμα”, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι πως η επιλογή των εμβολίων θα γίνεται όταν ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει να κλείσει το ραντεβού.

Καθηγητής Μανωλόπουλος: Πιο αυξημένες οι θρομβώσεις σε νεότερα άτομα και γυναίκες

Για τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων και τα εμβόλια μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, είναι πιο αυξημένες οι θρομβώσεις σε νεότερα άτομα και σε γυναίκες κυρίως με Astrazeneca και πιο σπάνια με Johnson&Jonson. “Τα 2-3 περιστατικά που έχουν προκύψει αφορούν σε νεαρά άτομα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ήταν επιβαρυμένα από κάποια νόσο”, σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε πως για τα εμβόλια MRNA δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με θρομβώσεις.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως τη μάσκα και τον ιό δεν θα τα ξεφορτωθούμε αν δεν εμβολιαστούμε. “Πάμε καλά με τους εμβολιασμούς αλλά ο αριθμός πρέπει να αυξηθεί” επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τα άτομα που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και τις δόσεις εμβολίων, ανέφερε πως όσοι έχουν νοσήσει ήπια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο από τη στιγμή που έχουν περάσει τα συμπτώματα και είναι αρνητικοί και πως η οδηγία που έχει βγει σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις είναι για μία δόση. Όπως εξήγησε αν κάποιος έχει νοσήσει, η πρώτη δόση εμβολίου θα πιαστεί σαν δεύτερη.

Σχετικά με το αν μειώνεται η αποτελεσματικότητα αν γίνει η 2η δόση του εμβολίου μετά από 8 βδομάδες, επεσήμανε ότι είναι ίδια η αποτελεσματικότητα αν γίνει μετά από 8-12 εβδομάδες. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των άλλων εμβολίων, όπως του ρωσικού και του κινεζικού. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα να έρθουμε αντιμέτωποι με μεταλλάξεις που να μην “πιάνονται” από τα εμβόλια, δήλωσε πως είναι μικρή η πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα