Μια αριστουργηματικά σουρεαλιστική ελληνική οικογένεια Άνταμς

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Στο παλιό αρχοντικό της οδού Πίπερμαν, η ήρεμη ζωή της ζάμπλουτης οικογένειας Πουστοδούλου, που παρασκευάζει τα προφυλακτικά “ΜΠΕΣ-ΒΓΕΣ”, ταράσσεται από τις συνεχείς απώλειες των μελών της. Όταν η πεντάχρονη Σίσσυ, η νόμιμη κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας, αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει, αποφασίζει να αναλάβει δράση και να ξεσκεπάσει το καλά κρυμμένο μυστικό. Κανείς, όμως, δεν ξέρει το δικό της μυστικό: Η Σίσσυ μεγαλώνει με δεκαπλάσια ταχύτητα από το κανονικό. Στα 5 της έχει μυαλό 50χρονης

γυναίκας…

Στην έπαυλη, εκτός από τη δαιμόνια Σίσσυ, κατοικούν: ο κατάκοιτος παππούς της με τη Πολίτισσα νοσοκόμα του, η φαλακρή γεροντοκόρη θεία της ταγμένη στη θρησκευτική οργάνωση «η βάλανος του Αγίου Μάκη», ο ζιγκολό πατέρας της, η μητρομανής μάνα της, ο τραβεστί θείος της, η γερμανίδα -κατάλοιπο του ναζισμού- γκουβερνάντα της, αλλά και ο αθέατος δολοφόνος, του οποίου γνωρίζει μόνο το απόκοσμο γέλιο. Τί συμβαίνει σ’αυτή την οικογένεια; Θα καταφέρει η πεντάχρονη να σωθεί; Θα σώσει την οικογένειά της ή όχι; Τί ρόλο παίζει το πορτραίτο του ευνούχου προπάππου της, που κάθε φορά που περνάει από μπροστά του την ρωτάει: «Πού είναι τ’ αρχίδια μου, μικρή μου Σίσσυ;» Μήπως το χρήμα διαφεντεύει τα πάντα, ακόμα κι εδώ; Μια κωμωδία που ασκεί, με σουρελιστικά πρωτότυπο τρόπο, κριτική στο θεσμό της οικογένειας, αλλά και στην ίδια την Ελλάδα. Η παράνοια που επικρατεί μου έφερε στον νου μου την ταινία του 1991 και την Κριστίνα Ρίτσι στο ρόλο της μικρομέγαλης κόρης, αλλά φανταστείτε κάτι πολύ πιο χρωματιστό και ξεκαρδιστικό.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Ο Γιάννης Ξανθούλης (γενν: 1947) είναι μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Σπούδασε δημοσιογραφία, σχέδιο και ενδυματολογία θεάτρου. Βιβλία του και θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί στο ελληνικό θέατρο και έχουν γίνει ταινίες (με τελευταία «Το τανγκό των Χριστουγέννων»). Ακόμη, γράφει σατιρικά κείμενα, παιδικό θέατρο και, επίσης, έγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία.

«Οικογένεια Μπες-Βγες»:
Δεν πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά για μια μαύρη κωμωδία που εκτυλίσσεται στην Αθήνα του ΠΑΣΟΚ. Ένα υπέροχο λογοτεχνικό κείμενο -του 1982 αλλά τόσο σύγχρονο- με αρκετή βωμολοχία στο πρώτο του μέρος (αν και θεωρείται κλασικό κείμενο της νεοελληνικής συγγραφής και μοναδικό στο είδος του), τυγχάνει μια ευφάνταστης σκηνοθεσίας.

Η ομάδα 4frontal -νικήτρια του διαγωνισμού πρωτοεμφανιζόμενων του bob festival 2013- αρέσκεται σε βωμολοχικά κείμενα (η περσινή τους επιτυχία ήταν η θεατρική μεταφορά του διηγήματος «Ο Μουνής» της Κιτσοπούλου). Οι παραστάσεις τους πάντα έχουν δύναμη, ένταση και καλές ερμηνείες. Κάθε φορά σκηνοθετεί κάποιος άλλος, αυτή την φορά είναι ο ηθοποιός-μέλος της ομάδας Θανάσης Ζερίτης. Το «Οικογένεια Μπες-Βγες» αποτελεί την καλύτερη, μέχρι τώρα, δουλειά τους. Πρόκειται για ένα μικρό και σχετικά low budget διαμαντάκι, φτιαγμένο με ταλέντο και μεράκι.

Καταρχήν το αισθητικό κομμάτι (σκηνικά-κοστούμια:Γεωργία Μπούρδα) είναι εξαιρετικό από την έναρξη. Ακόμα και στο σκοτάδι -υπό το φως των φακών- καταλαβαίνεις ότι αυτό που πρόκειται να δεις θα είναι κάτι όμορφο. Η μυστηριακή ατμόσφαιρα, στην οποία σε υποβάλλουν, αντιτίθεται στα ζαχαρωμένα ροζ έπιπλα του δωματίου-κουκλόσπιτου της πρωταγωνίστριας, όταν ανάβουν τα φώτα. Όμως, όλα έχουν διπλή όψη και πολύ σύντομα τα σκηνικά αντικείμενα γίνονται -αυτόματα σχεδόν- γκρι, για να ακολουθήσουν και τα ροζ φορέματα, τα οποία θα αλλάξουν σε γκρι. Οι μαυροπίνακες αλλάζουν όταν «έρθει η ώρα τους»… Επιτέλους, μια φορά, που οι ηθοποιοί δεν γραφούν στον τοίχο με κιμωλία, αλλά σε μαυροπίνακες.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη είναι τα κοστούμια των δευτερευόντων ρόλων. Πανέμορφα, πανέξυπνα, δεικτικά για τον κάθε ρόλο, σαν φτιαγμένα από πλαστελίνη ή ζαχαρόπαστα, θυμίζουν playmobil ή έστω καρτούν, δεν ξέρεις αν θες να τα δαγκώσεις ή να τα περιεργαστείς…
Χιουμοριστικά στιχάκια τραγουδιούνται σε ανύποπτο χρόνο από υπέροχες φωνές. Η σκηνοθεσία πήρε αυτό το χιούμορ και το παρουσίασε στην σκροτέσκα του μορφή σ όλη την παράσταση. Τι καλύτερο; Πρόκειται για μια αφηγηματική παράταση, στην οποία δεν αντιλαμβάνεσαι ότι το κείμενο είναι λογοτεχνικό. Κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω της εξαιρετικής θεατρικής διασκευής, αλλά και λόγω των ερμηνειών.

Οι τέσσερις νεαρές ηθοποιοί υποδύονται εναλλάξ τη μικρή Σίσσυ και όλους τους δευτερεύοντες ρόλους, με ένταση και απίστευτη ταχύτητα. Και τα τέσσερα κορίτσια είναι εξαιρετικά, αλλά ομολογώ ότι ξεχώρισα τον Αμαλία Νίνου, κυρίως ως πιο κατάλληλη υποκριτικά (κι όχι εξωτερικά) για τον ρόλο της Σίσσυ. Το ομαδικό τους πνεύμα είναι κάτι που αντιλαμβάνεσαι παρακολουθώντας την παράσταση.

Ωραία κίνηση (Πάνος Τοψίδης), ωραία μουσική σύνθεση (Ερατώ Α. Κρεμμύδα), φρενήρεις ρυθμοί, πανέξυπνοι φωτισμοί στην μικρή τους σκηνή (Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη), πολύ γέλιο. Δυο ώρες απόλυτης διασκέδασης, που δεν ήθελες να τελειώσει! Δεν έχω απολύτως τίποτα να προσάψω στην παράσταση (ίσως, μόνο, ότι έχανε το γκρι φόρεμα της Νίνου σε σχέση με τα άλλα), παρά να σας πω:
Μην την χάσετε, μόλις πήρε και δεύτερη παράταση και πάει για σεζόν, μια και είναι συνέχεια sold out!
Παίζουν: Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι (2’ από metro Κεραμεικός)
τηλ 210 3455.020 (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ)
Δευτέρα και Τρίτη, 21.15 (ως 5/4/2016)

Εισιτήρια: 12€, 8€

https://www.facebook.com/events/460765170779265/

https://www.facebook.com/4Frontal/?fref=ts

Προτεινόμενες παραστάσεις που έχουμε δει:

“Κόλχαας” του Κλάιστ «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» Τρίτες
«Οικογένεια Μπες-Βγες» 104 Δευτ-Τρ
«Σύντροφοι?» του Στρίντμπεργκ Τόπος Αλλού ΠΣΚ
«Παράσιτα», «Δάνειο» Θέατρο του Ν.Κόσμου
«Ρίζες» (ελεύθερη συνεισφορά) dancingschool Σάββατα
«Σταματία,το γένος Αργυροπούλου» Θέατρο του Ν.Κόσμου Τετ.-Κυρ
“Αγαπητή Ελένα” Επί Κολωνώ Πεμπ- Κυρ
“Intimate” 14η Μέρα ΣΚ 9.30
“Η Μεγάλη Χίμαιρα” Πορεία Τετ-Κυρ
“Αυγά Μαύρα” Θεατρική Σκηνή Τετ-Κυρ
“Οι 12 ένορκοι” Αλκμήνη Πεμπ- Κυρ
«Τα ραδίκια ανάποδα» Ηβη Τρίτες
«Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» Χώρα ΠΣΚ
«9:05 (εννέα και πέντε)» Διάνα Πεμπ-Κυρ
«Ακαταμάχητοι λεβέντες» Αλκμήνη Κυρ. 9.30
«Χορός του Θανάτου» Εμπορικόν Τετ-Κυρ.
«Άγριος Σπόρος» Επί Κολωνώ Τετάρτες
«Μπιλ & Λου» Skrow ΠΣΚ
«Το παιχνίδι των Κράουζερ» (ελ.συνεισφορά) Φάμπρικα ΣΚ
«Interview» (ελευ.συνεισφορά) Φάμπρικα Παρασκευές
«Καταλόγια» Vault Κυριακές
«Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή…» Τέχνης-Φρυνίχου Δευτ-Τρ
«Μια υπέροχη Κυριακή» Φούρνος Δευτ-Τρ
«ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φρατζόλα…» 104 Δευτ-Τρ
«About sex» 104 ΠΣΚ
«Jack the Rimper» Φούρνος (Π)ΣΚ
«Συμβολαιογράφος» Τζένη Καρέζη ΣΚ 6.00
«Με το ίδιο μέτρο» Από Μηχανής Δευτ-Τρ 10

Keywords
ντάγκλας άνταμς, οικογενεια, το φως, δραση, ελλαδα, θεατρο, αθηνα, ΠΑΣΟΚ, bob, festival, low, budget, φως, ροζ, γκρι, playmobil, θες, metro, facebook, ηβη, βιβλια, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, δραχμη, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, ξανθουλης, ελενη, βωμολοχια, γκαζι, δουλεια, επιπλα, ζιγκολο, ηβη, ηθοποιοι, ηθοποιος, μουσικη, οψη, ταινιες, φορεματα, φως, ωρα, metro, playmobil, αμαλια, ατμοσφαιρα, γελιο, γινει, γινονται, γκρι, δυναμη, ευρω, εργα, επιτυχια, ευαγγελια, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, ηρω, θες, κειμενο, κινηση, κιμωλια, κοστουμια, κωμωδια, μυστικο, μικρο, μορφη, μυαλο, μυθιστορημα, ομαδα, παντα, παιδικα, ροζ, τανγκο, ρυθμοι, ρολο, σεζον, συνεχεια, συντομα, σκηνοθεσια, συγχρονο, σχεδιο, τζενη καρεζη, το φως, τριτη, φαμπρικα, φορα, χιουμορ, χρημα, ωρες, budget, bob, festival, χωρα, κειμενα, κληρονομος, κομματι, low, μια φορα, μπροστα, παιχνιδι, θειος, σκηνη, σκηνικα, θανασης, θεια, υπεροχο, υπεροχη
Τυχαία Θέματα