«Μια αόρατη έλξη» από τη Νίνα Δίπλα

Η ελληνίδα χορογράφος Νίνα Δίπλα για μια και μοναδική παράσταση στον Χώρο Τέχνης 14ΜΕΡΑ, την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013 στις 21:00.

Έπειτα από περιοδεία στη Μεσόγειο και στη Λατινική Αμερική, η ελληνίδα χορογράφος Νίνα Δίπλα παρουσιάζει το σόλο της «Une attraction invisible» ("Μια αόρατη έλξη") , μια παραγωγή του 2010 που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου του Joseph Nadj, στην Ορλεάνη και της Ménagerie de Verre στο Παρίσι. Η παράσταση αυτή αποτελεί ένα φόρο τιμής στην Pina Bausch….

Πρόκειται

για ένα έργο εμπνευσμένο από τα «μυστικά ποιήματα» του Τζελαλεντίν Ρουμί, γνωστού Πέρση ποιητή των Σούφι. H Νίνα Δίπλα διερευνά την οργάνωση της περιστροφικής κίνησης των δερβίσηδων και την αναζήτησή τους για μια έκσταση μέσα από μια περίτεχνη χορευτική ιεροτελεστία. Εξελίσσοντας αυτά τα στοιχεία, ξεδιπλώνει το προσωπικό της κινησιολογικό λεξιλόγιο και καταλήγει σε μια σύγχρονη χορογραφική δημιουργία κατά την οποία ο θεατής καλείται να ζήσει ένα εσωτερικό ανθρώπινο ταξίδι, όπου το σώμα ξεπερνά τις φυσικές του διαστάσεις και παραδίδεται σε μια εξαντλημένη μέθεξη. Σαν ένα καλλιτεχνικό πορτρέτο της ίδιας, το σόλο αυτό συνθέτει όλη της την καλλιτεχνική αναζήτηση χρόνων γύρω από την έμπνευση, την αρχιτεκτονική του χώρου, την καθαρότητα της κίνησης, την ενέργεια, τη φόρμα και τη χρονική μετάβαση.

Η παράσταση αυτή έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 12 χώρες μεταξύ αυτών συγκαταλλέγονται η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η ΧΙλή, το Περού, η Αργεντινή, η Γαλλία, η Σερβία, η Κύπρος κ.ά.. Στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί στην Ύδρα, στην Λευκάδα και στην Αθήνα στον μήνα χορού το 2011.

Η Νίνα Δίπλα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σήμερα ζει στο Παρίσι. Σπούδασε χορό στο Εθνικό Κέντρο Χορού Rosella Hightower στις Κάννες και στο Folkwang Hochschule, στο Έσσεν. Συνεργάστηκε με την Pina Bausch, και χόρεψε στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης». Από το 1999 συνεργάζεται ως ερμηνεύτρια με διάφορους χορογράφους, συνθέτες και σκηνοθέτες, ενώ σαν παιδαγωγός παραδίδει συχνά σεμινάρια στην Γαλλία, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

info

Χορογραφία : Νίνα Δίπλα

Ερμηνεία: Νίνα Δίπλα

Φωτισμοί : Christian Scheltens

Μουσική : Aphex Twin, Vojtech a Irena Havlovi, Rachel’s, EAR

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για μια και μόνη φορά την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013 στις 21.00

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ και 7 ευρώ για φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 6973-331497

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ 14ΜΕΡΑ

Καλλιρόης 10, Αθήνα

ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη

ΤΡΑΜ: Βουλιαγμένης

Keywords
Τυχαία Θέματα