Μέτρα στήριξης Ιανουάριος: Παράταση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Μέτρα στήριξης Ιανουάριος: Παράταση των μέτρων της καραντίνας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις φέρνει το 2021, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την άρση αλλά αντίθετα επιβάλλουν την επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας.

Έως 31 Ιανουαρίου παρατείνονται:

ο μηχανισμός «Συν – Εργασία»

η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση

το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης στον ιδιωτικό τομέα

Τον Ιανουάριο

επεκτείνονται και οι αναστολές, καθώς το lockdown ισχύει ήδη έως τις 7 Ιανουαρίου, ενώ δεδομένο θεωρείται πως το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον έως τα τέλη Ιανουαρίου για τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Αναλυτικά, με νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου (σήμερα ισχύει έως 31/12) ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας «Συν- Εργασία».

Με την ίδια τροπολογία τίθεται πλαφόν στους μισθούς των εργαζομένων που εντάσσονται στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, δηλαδή στα 6.500 ευρώ, καθώς εντοπίστηκαν δηλώσεις με πλασματικά στοιχεία στο πρόγραμμα “Συν – Εργασία”, με στόχο να εισπραχθούν παχυλές επιδοτήσεις. Εντοπίστηκαν δηλώσεις με ονομαστικούς μισθούς ακόμη και της τάξεως των 60.000 ή και των 80.000 ευρώ. Στόχος των επιτήδειων ήταν προφανώς να εισπράξουν υψηλές επιδοτήσεις, καθώς το πρόγραμμα επιδοτεί το 60% του μισού μισθού σε περίπτωση μείωσης ωραρίου 50%. Οπότε, στην προκειμένη περίπτωση η επιδότηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τις 18.000 ευρώ ή και τις 24.000 ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο μπαίνει ανώτατο πλαφόν στο ύψος μισθού που θα μπορεί να δηλώνεται στο μηχανισμό Συν-Εργασία.

Υποχρεωτική τηλεργασία

Με νέα υπουργική απόφαση ορίζεται πως παρατείνεται το ισχύον πλαίσιο – όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα – έως 31 Ιανουαρίου για την υποχρεωτική τηλεργασία σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα ορίζεται πως επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31/01/2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Όπως ισχύει, οι επιχειρηματίες οφείλουν να προαναγγείλουν πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Κυλιόμενο ωράριο

Έως 31 Ιανουαρίου 2021 παρατείνεται σε όλη την χώρα και το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για τον μήνα Ιανουάριο, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Αναστολές

Τουλάχιστον Έως τις 7 Ιανουαρίου παρατείνονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, καθώς το lockdown θα διατηρηθεί μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου τουλάχιστον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα συνεχιστεί ολόκληρο τον Ιανουάριο α λα καρτ και ανάλογα με την υγειονομική πορεία της πανδημίας, αλλά και τις επιμέρους αποφάσεις για άνοιγμα ή κλείσιμο τομέων και κλάδων της οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως το ποσό της ειδικής αποζημίωσης επανήλθε τον Δεκέμβριο στα 534 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Lockdown: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιανουάριο

Εκτός από το «κούρεμα» κατά 80% των ενοικίων για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο, τον έκτο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων που ανοίξει τον Μάρτιο εξετάζονται νέες παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι στοχευμένες σε επαγγελματικούς κλάδους που βλέπουν το τζίρο να έχει καταρρεύσει ενώ είναι άγνωστο πότε θα ανεβάσουν ρολά.

Για το 2021 τα μέτρα στήριξης που έχουν προϋπολογιστεί φθάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ αλλά όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία.

Στο υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζουν την επέκταση ορισμένων μέτρων:– Κούρεμα 80% στα ενοίκια

Κούρεμα 80% στα ενοίκια που θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα δικαιούνται όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές την περίοδο των εορτών. To «κούρεμα» θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία έχουν ενταχθεί και στη μέθοδο του Click away.

Επί της ουσίας μπαρ, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και λοιπές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων υποχρεώνονται να αποδεχθούν μείωση ενοικίων κατά 80% για τους δυο μήνες, όμως θα αποζημιωθούν χρηματικά με βάση το 60% επί του ονομαστικού ενοικίου και όχι επι της ζημιάς, όπως ισχύσει σήμερα.

– Επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5

Κανόνας στους προηγούμενους κύκλους ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας για τέσσερις μήνες μετά την προκήρυξη.

Έτσι, όσοι εντάχθηκαν στον 4ο κύκλο δεν μπορούν να απολύσουν εργαζομένους έως το τέλος Μαρτίου του 2021.

Για τον 5ο κύκλο, του Ιανουαρίου, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μια παράταση της προστασίας κατά έναν επιπλέον μήνα, ώστε η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης να φτάσει έως το τέλος Ιουνίου.

Η Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4.

– Αποζημιώσεις 534 ευρώ

Oι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται θα μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

– Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το Νοέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε το προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της νέας καραντίνας στα κρατικά ταμεία σημειώνοντας «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών».

Keywords
Τυχαία Θέματα