Μετωπική σύγκρουση αγροτών και κυβέρνησης – Τα μπλόκα και η κρίσιμη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για το μέλλον των κινητοποιήσεων (photos)

Αμετακίνητοι από τα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες που σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους απαιτώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση των προτάσεών της για ασφαλιστικό και φορολογικό. Ο αγροτικός κόσμος εμφανίζεται διατεθειμένος να οδηγήσει τη σύγκρουση στα άκρα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη σύσκεψη των αγροτών στη Θεσσαλονίκη που θα κρίνει το μέλλον
των κινητοποιήσεων. Το σημερινό πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12-14.00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

Οι αγρότες διαμηνύουν «θέλουμε ουσιαστικές απαντήσεις, όχι τσάι και συμπάθεια» και εκφράζουν ανοιχτά την οργή τους κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος μίλησε για αγρότες- φοροφυγάδες, αλλά και κατά του Νίκου Φίλη,που έκανε λόγο για αγροτοπατέρες.

Στο κλίμα αυτό, η αντιπαραθέση αναμένεται να μεταφερθεί το απόγευμα σήμερα, Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό, που αναμένεται να εξελιχθεί και στην πρώτη μετωπκή Τσίπρα- Μητσοτάκη.

Ανυποχώρητοι στα μπλόκα

Χθες οι αγρότες αποφάσισαν το επ” αόριστον κλείσιμο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Πάντως οι αγρότες ανοίγουν το μπλόκο στον Προμαχώνα όταν δημιουργείται κομφούζιο.

«Το επ’ αόριστον κλείσιμο του τελωνείου ισχύει, απλώς επειδή θέλουμε να είμαστε συνεπείς στα λεγόμενά μας, πως όταν θα βλέπουμε ότι επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην άλλη πλευρά, θα ανοίγουμε για να μην προκαλούμε ταλαιπωρία» δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους.

Υπενθυμίζεται ότι «μπλοκαρισμένος» είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού, από τις 20 Ιανουαρίου.

Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι.

Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία.

Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Τέλος, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, ήδη, στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στις τρεις εθνικές οδούς, Πατρών – Αθηνών, Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, οι οποίες είχαν κλείσει εξ αιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες είχαν κλείσει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών στο ύψος του Αιγίου, την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου, καθώς και στην γέφυρα του Ευήνου ποταμού, κοντά στο Μεσολόγγι.

Σχετικά με τα άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Επίσης, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στην εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, όπου και εκεί υπάρχει μπλόκο των αγροτών από την Αιγιάλεια.

Ακόμη, στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν δύο μπλόκα των αγροτών, στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Κανδήλα, χωρίς όμως να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προς Λευκάδα και Αστακό.
Eφοδος με τα τρακτέρ στο Αργοστόλι

Χωρίς καμία προειδοποίηση οι αγρότες της Κεφαλονιάς με τα τρακτέρ τους, κατέβηκαν στο Αργοστόλι και έστησαν μπλόκο έξω από το Δημαρχείο και την Περιφέρεια του νησιού, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Περίπου 50 τρακτέρ με κρεμασμένες μαύρες σημαίες στην αρχή συγκεντρώθηκαν έξω από το Κλειστό Γήπεδο «Αντώνης Τρίτσης» και εν συνεχεία να κινήθηκαν προς το Αργοστόλι, κλείνοντας τον οδό Παναγή Βαλλιάνου και φτάνοντας μέχρι και την κεντρική πλατεία.

«Είναι καθαρά θέμα επιβίωσης. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να γελάσουμε, βρισκόμαστε για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να μην ενταχθούμε κι εμείς σε στρατιές ανέργων, όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Κι εμείς θα υποστούμε τη μπόρα και το τσουνάμι, που έρχεται, όχι μόνο η Βόρεια Ελλάδα. Ή μένουμε εδώ και δεν αντιδράμε με αποτέλεσμα να γίνουμε γκαρσόνια ή να ενταχθούμε σε στρατιές ανέργων. Δεν έχουμε πού την κεφαλήν κλίνη. Είναι καθαρά θέμα διαμαρτυρίας γιατί το νομοθέτημα που φέρνει η κυβέρνηση μέσα στο Φλεβάρη είναι ισοπεδωτικό για μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών της Κεφαλονιάς έξω από το Δημαρχιακό μέγαρο του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα