Μετά τους πανηγυρισμούς για τη συμφωνία, έρχεται το «χαστούκι» από την ΕΛΣΤΑΤ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μετά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την τεχνική συμφωνία που έκλεισε το Σάββατο, έρχεται η απότομη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών, που δείχνουν να ανατρέπουν τους υπολογισμούς για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2017.

Με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο πήγε καλά αλλά όχι τόσο καλά που να κάνει τη διαφορά, επιβεβαιώνοντας όσους είχαν επισημάνει ότι οι εισπράξεις

του Τουρισμού είναι αυξημένες, αλλά όχι τόσο αυξημένες σε σχέση με πέρσι, που να οδηγούν σε αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο κατά 2% ή 3%, όπως περίμεναν κάποιοι.

Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι το τρίμηνο του Τουρισμού- οι καλοκαιρινοί μήνες δηλαδή- έκλεισε με αύξηση μόλις 1,3% κι αν δεν υπάρξει αναθεώρηση όπως συνέβη με το δεύτερο τρίμηνο (από 0,8% πρώτη εκτίμηση, έφτασε στο 1,6%), τότε αναζητείται ένα θαύμα για να πιάσουμε τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης.

Επί της ουσίας, με τα έως τώρα δεδομένα, η αύξηση του ΑΕΠ στο 9μηνο είναι της τάξης του 1,1% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να πιάσουμε τον ετήσιο στόχο του 1,6%, το τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμούς 3,1%.

Φυσικά τέτοιες επιδόσεις σημειώθηκαν μόνο προ κρίσης και συγκεκριμένα το 2006, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς ήταν 6,7%.

Αναλυτικά, η υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2017 (% του ΑΕΠ):

2,7% – Προϋπολογισμός 2017, ΥΠΟΙΚ (Νοέμβριος 2016)

2,1% – Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μάιος 2017)

1,8% – Μεσοπρόθεσμο, υπουργείο Οικονομικών (Μάιος 2017)

1,6% – Προϋπολογισμός 2018, υπουργείο Οικονομικών (Νοέμβριος 2017)

1,4% – ΟΟΣΑ, ανεπίσημες προβλέψεις στελεχών ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον περασμένο Οκτώβριο στη Λάρισα είχε δηλώσει ότι το 2017 θα κλείσει με τον αριθμό «2» μπροστά.

Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών ανέφεραν τα εξής:

1. Είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το
δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%.

2. Σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική
εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε
ασφαλή συμπεράσματα για το 2017.

3. Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού
για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017.

Το άρθρο Μετά τους πανηγυρισμούς για τη συμφωνία, έρχεται το «χαστούκι» από την ΕΛΣΤΑΤ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα