Μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 14,5% «βλέπει» διεθνές ινστιτούτο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 14,5% έως το 2050, προβλέπει το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Αναλύσεων Συστημάτων (IIASA) της Βιέννης. Μάλιστα σε σχετική έκθεση που γνωστοποίησε αναφέρει ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο πληθυσμός στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 6,6% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Πέρα από την Ελλάδα,

σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου, συρρίκνωση πληθυσμού έως το 2050 θα παρουσιάσουν επίσης, οι εξής χώρες: Μολδαβία (κατά 42,7%), Λιθουανία (μείον 35,6%), Λετονία (μείον 30%), Βουλγαρία (μείον 25%), η Κροατία (μείον 21,6%) και η Ουκρανία (μείον 19%).

Αντιθέτως, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μία εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού προβλέπει το Ινστιτούτο (το οποίο έχει την έδρα του στο προάστιο Λάξενμπουργκ της Βιέννης) στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, στη Νορβηγία, όπου αναμένει μία αύξηση του πληθυσμού κατά 54% και στη Σουηδία (κατά 40%). Η μετανάστευση φαίνεται να παίζει εξάλλου καθοριστικό ρόλο και στην αύξηση του πληθυσμού της Αυστρίας, ο οποίος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, θα είναι το 2050 κατά σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους μεγαλύτερος από ό,τι σήμερα (αύξηση κατά 22 %), φθάνοντας τα 10,5 εκατομμύρια (έναντι των 8,7 εκατομμυρίων την 1η Ιανουαρίου του 2016).

Επιπλέον το IIASA προβλέπει αυξήσεις πληθυσμών έως το 2050, στην Ιρλανδία (αύξηση κατά 27,6%), στην Ισλανδία (25,2%), ενώ για το Λουξεμβούργο προβλέπεται σχεδόν ένας διπλασιασμός του πληθυσμού του (αύξηση κατά 90%).

Το άρθρο Μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 14,5% «βλέπει» διεθνές ινστιτούτο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα