Μειώνουν μισθούς γιατί απέτυχαν

Συγκλονιστική ομολογία υπουργού

Το ότι μέσα σ’ αυτούς τους τρεις πρώτους μήνες θα κριθεί το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες είναι γνωστό.

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Το ότι στο ίδιο διάστημα θα ληφθούν και νέα μέτρα, που θα πιέσουν προς τα κάτω ακόμα περισσότερο το εισόδημά μας, είναι επίσης γνωστό και αναμενόμενο δυστυχώς.

Το ότι πολλά από αυτά τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν διαθέταμε σοβαρό πολιτικό σύστημα

και αποτελεσματικούς πολιτικούς, είναι κάτι που το συζητάμε όλοι μας συχνά. Τώρα μας το βεβαίωσε και σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης και εις εκ των διεκδικητών του «πράσινου θρόνου» του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή ομολόγησε πως «επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που ενισχύουν την ανάπτυξη, έρχεται η τρόικα και μας λέει “κόψτε τους μισθούς”».

Είπε καθαρά ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με τη μείωση των μισθών τους την ανικανότητα των κυβερνώντων. Γιατί σύμφωνα με τη σκέψη του υπουργού Ανάπτυξης, εάν είχαν ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, εάν είχε μειωθεί δραστικά το κόστος λειτουργίας του κράτους, εάν είχαν υπάρξει αποκρατικοποιήσεις –άρα επενδύσεις– εάν είχε παταχτεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά, που προσθέτουν στο κόστος μιας επιχείρησης, και εάν διαθέταμε σταθερό φορολογικό σύστημα, δεν θα χρειαζόταν να μειωθούν οι μισθοί εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στην Ελλάδα… Εάν η σκέψη του υπουργού είναι σωστή, τότε ποιός φταίει που δεν έχουν γίνει αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες στη χώρα –είτε έχουμε το ευρώ, είτε τη δραχμή, είτε τη μνα ως νόμισμα;

ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ

Στη διαδρομή των δυο τελευταίων χρόνων υπήρξε καθυστέρηση και φόβος από τους κυβερνώντες, με αποτέλεσμα οι διαθρωτικές αλλαγές να μείνουν στη μέση, να μετατραπούν σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας». Τα κλειστά επαγγέλματα οι υπουργοί τα μισάνοιξαν, για να έχουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίττα ολόκληρη, να ικανοποιήσουν δηλαδή και την τρόικα, αλλά και τους επαγγελματίες, και έτσι δεν έχει υπάρξει καμία θετική επίδραση στον τομέα της ανάπτυξης, ούτε έχει δοθεί μήνυμα αποφασιστικότητας προς το εξωτερικό στους δανειστές μας και τους επενδυτές μας. Αντίθετα οι πολιτικοί που διαθέτουμε εξακολουθούν να πουλούν… προστασία σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες σε βάρος των υπολοίπων Ελλήνων εργαζομένων.

Είτε πάντως το κάνουν αυτό από βλακεία, είτε από ανικανότητα, είτε το κάνουν εκ του πονηρού για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος τέτοιων ενεργειών, ένα είναι το αποτέλεσμα: Η ακινησία σε βάρος της εθνικής οικονομίας. Το ίδιο γίνεται και με τον δημόσιο τομέα, όπου η περίφημη «εφεδρεία» ετάφη μετά τιμών, και τώρα ψάχνουν όλοι να βρουν τρόπους μείωσης του κόστους του δημόσιου τομέα, χωρίς να μειώσουν τον δημόσιο τομέα. Εξακολουθούν και παίζουν την… κολοκυθιά και από την… εφεδρεία περνούν τώρα στην… αξιολόγηση.

Ταυτόσημη ήταν και η πορεία της επιχείρησης για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, όπου ύστερα από το σώου με τις…

Keywords
Τυχαία Θέματα