Μεγάλος θάλαμος μάγματος στηρίζει το Γέλοουστοουν το μεγαλύτερο υπερηφάστειο στον κόσμο

Το Γέλοουστόουν, ένα από τα λεγόμενα υπερηφαίστεια του πλανήτη μας, στηρίζεται σε ένα μεγάλο θάλαμο μάγματος, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη γήινη επιφάνεια του φλοιού της Γης και ο οποίος θα μπορούσε να γεμίσει 11 φορές το Γκραντ Κάνιον.

«Για πρώτη φορά, απεικονίσαμε το συνεχές υδραυλικό σύστημα κάτω από το Γέλοουστοουν» καμαρώνει ο Σιν-Χουα Χουάνγκ, σεισμολόγος του Πανεπιστημίου της Γιούτα, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στο Science.

Το Γέλοουστοουν, μοιρασμένο ανάμεσα στις πολιτείες του Ουαϊόμινγκ,

της Μοντάνα και του Άινταχο, είναι περισσότερο γνωστό ως εθνικό πάρκο που φιλοξενεί θερμοπίδακες, όξινες λίμνες και άλλους θαυμαστούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

Όμως οι θερμοπίδακες αντλούν ενέργεια από ένα υπερηφαίστειο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και εξερράγη για τελευταία φορά πριν από 600 χιλιάδες χρόνια. Οι διαστάσεις της καλδέρας που δημιουργήθηκε είναι περίπου 50 επί 70 χιλιόμετρα και φαίνεται ακόμα και από το διάστημα. Σήμερα, ο κίνδυνος νέας έκρηξης εκτιμάται σε μία περίπτωση ανά 700.000 το χρόνο.

Η νέα μελέτη δεν αναθεωρεί αυτή την πιθανότητα, αποκαλύπτει όμως για πρώτη φορά πως το ηφαίστειο αντλεί υλικό από το γήινο μανδύα. Το Γέλοουστοουν βρίσκεται ακριβώς πάνω από μια σταθερή στήλη μάγματος, με πλάτος τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων που πηγάζει στον εσώτερο μανδύα και φτάνει μέχρι το βάθος των 60 χιλιομέτρων από την επιφάνεια.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα