Με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου μεγάλο κύκλωμα έφερνε στη χώρα παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία αντί 5.000 ευρώ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου με βάρκες, εξαρθρώνεται από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της ασφάλειας Αττικής.

Με τη συνεργασία δύο Τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι έβρισκαν τους ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και από εδώ πιθανόν σε άλλες ευρωπαϊκές

χώρες, εισέπραττε για τη μεταφορά έως και 5.000 ευρώ από κάθε διακινούμενο.

Με δεδομένο ότι από τον Οκτώβριο του 2016, οπότε και ξεκίνησε η δράση του κυκλώματος έχει διαπιστωθεί η διακίνηση με πλωτά μέσα άνω των διακοσίων αλλοδαπών, τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Έδιναν κατευθύνσεις οι εγκέφαλοι μέσα από τις φυλακές

Σημαντικό στοιχείο επίσης που προβληματίζει σοβαρά όσους παρακολουθούν το καυτό ζήτημα της λάθρο διακίνησης, είναι το γεγονός ότι οι δύο κεφαλές του κυκλώματος, Ένας Βούλγαρος κι ένας Έλληνας, έδιναν κατευθύνσεις για όλα μέσα από φυλακές της χώρας μας, στις οποίες βρίσκονται προφυλακισμένοι για ίδια αδικήματα!

Στην αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν εννέα μέλη της σπείρας, εκ των οποίων πέντε ημεδαποί και τέσσερις υπήκοοι Πακιστάν.

Ακόμη, ταυτοποιήθηκαν τα δύο αρχηγικά μέλη, ενώ για τα ίδια αδικήματα κατηγορούνται επιπλέον έντεκα αλλοδαποί.

Οι τούρκοι συνεργάτες του κυκλώματος εντόπιζαν τους ενδιαφερόμενους

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι δύο διακινητές της οργάνωσης στην Τουρκία, ήταν επιφορτισμένοι με τον εντοπισμό των υπό διακίνηση αλλοδαπών και την μεταφορά τους στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου, με τη χρήση πλωτών μέσων. Ακολούθως, άλλα μέλη, παραλάμβαναν με οχήματα τύπου VAN από προκαθορισμένα σημεία τους διακινούμενους, με σκοπό να τους οδηγήσουν σε ειδικούς «χώρους φιλοξενίας» που διατηρούσε η οργάνωση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στη Θήβα και στην Αττική, ενώ τέλος τα υπόλοιπα μέλη είχαν τον ρόλο του προπομπού κατά τις μετακινήσεις καθώς και της διαχείρισης και υποδοχής των διακινούμενων.

Ακόμη, εξακριβώθηκε το κόστος μεταφοράς από την Τουρκία μέχρι τον «χώρο φιλοξενίας», το οποίο κυμαινόταν από -3.500- έως -5.000- ευρώ.

Οι κωδικοί της συμμορίας : Τα «κιβώτια», τα «σκυλιά» και η μπάλα

Τα μέλη του κυκλώματος μιλούσαν μεταξύ τους και με κωδικές ονομασίες για να παραπλανούν τις αρχές.

Έτσι, χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «κιβώτια» για να αναφερθούν σε μετανάστες, «σκυλιά» για να αναφερθούν σε αστυνομικούς, «κουμάντο» για την ονομασία των Τούρκων και «μπάλα» που ήταν το σύνθημα για να βγουν οι δύστυχοι μετανάστες από τις κρυψώνες τους στους βάλτους του Έβρου.

Από εκεί τους παραλάμβαναν μέλη του κυκλώματος και τους οδηγούσαν σε παραπήγματα σε Θεσσαλονίκη, Θήβα και Αττική.

Το άρθρο Με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου μεγάλο κύκλωμα έφερνε στη χώρα παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία αντί 5.000 ευρώ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα