Με τον αέρα της πρωτιάς

Από τη Στεφανία Μουρελάτου ([email protected])

Το βλέμμα στην επόμενη μέρα στρέφει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ιστορική πρωτιά της Αριστεράς σε εκλογική αναμέτρηση, που πέτυχε την περασμένη Κυριακή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προϊδεάσει για μια «μαν του μαν» αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας όχι μόνο την ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εθνικές εκλογές,

αλλά επιδιώκοντας να έχει υπό την ομηρία του κάθε κυβερνητική επιλογή. Εξού και το δόγμα της αναγκαστικής συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι η Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιλέξει ούτε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ούτε επίτροπο ούτε να κάνει ιδιωτικοποιήσεις χωρίς την συγκατάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη της Κουμουνδούρου επιχειρούσαν να αποδομήσουν το χαρτί του ανασχηματισμού, που παραδοσιακά δίνει πολιτική ανάσα στην εκάστοτε κυβέρνηση. «Οι πολίτες δεν ζήτησαν ανασχηματισμό, αλλά ανατροπή», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συμμαχίες

Παράλληλα, δεν διαφεύγει την προσοχή τους ότι στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι πολιτικές συμμαχίες. Υπό αυτή την έννοια παρακολουθούν με ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα συμβαίνουν στην όμορη πολιτικά ΔΗΜΑΡ, ενώ έσπευσαν να βάλουν φραγμό προς ώρας στην συζήτηση, που άνοιξε ο Γιώργος Παπανδρέου ότι υπό συνθήκες προγραμματικής σύγκλισης θα μπορούσε η Κεντροαριστερά να συμμαχήσει με την Αριστερά. «Νομίζω ότι δεν υπάρχουν στη βάση προγράμματος και αρχών περιθώρια συνεργασίας ούτε με τον κ. Παπανδρέου, ούτε με το σημερινό ΠΑΣΟΚ», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, συμπληρώνοντας ότι: « Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να κάνει αυτό που λέμε επαναφορά στον ενεργό πολιτικό στίβο, προσπαθεί να δημιουργήσει αίσθηση, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορεί να έχει συνομιλητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες επαναπροσδιοριστούν, βεβαίως, θα υπάρχει μια άλλη στρατηγική βάση».

Το οικονομικό πρόγραμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ενισχύσει και την κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας στο προσκήνιο το οικονομικό πρόγραμμά του. Στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ επέμεινε στην οικονομική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για: Επαναφορά του βασικού μισθού στα 752 ευρώ, αναδιανομή του εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ρύθμιση των κόκκινων δανείων με στόχο την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δίκαιο φορολογικό σύστημα, δωρεάν ρεύμα σε νοικοκυριά ως 300 κιλοβατώρες τον μήνα και στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό φορέα ειδικού σκοπού.

Keywords
Τυχαία Θέματα