Με το «μαχαίρι» στον κρόταφο η κυβέρνηση

«H Ελλάδα έχει τρεις μέρες για να διαβεβαιώσει τους δανειστές της ότι θα τηρήσει τα προαπαιτούμενα ώστε να λάβει την επόμενη δόση» μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επιτείνοντας την αγωνία σχετικά με τις συζητήσεις των δύο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες (Δευτέρα) νέο γύρο επαφών με την τρόικα, ελπίζοντας ότι η χώρα θα αποφύγει την τμηματική

καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, o οποίος εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις είπε στο Reuters πως υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια με την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα όσο αφορά στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, όπως οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και οι υπηρεσίες υγείας. «Όλοι συμφώνησαν πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουν νέα παρουσίαση τη Δευτέρα», ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη (03/07) αναμένεται να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με το θέμα των 4.000 απολύσεων και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία τρόικα-υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημιουργική συζήτηση» την επί δυόμισι ώρες επαφή της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα χθες (Δευτέρα) ενημερώνοντας πως η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί.

«Όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δεν μπορώ να πω τίποτε. Ήταν μια μακρά, εποικοδομητική συζήτηση. Άκουσαν με πολύ προσοχή αυτά που είχαμε να πούμε» είπε ο υπουργός.

Η Ελληνική πλευρά, όσον αφορά τις απολύσεις , υποστήριξε ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου.

Σχετικά με την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.

Παραμένουν τα «αγκάθια» πιέζουν για νέα μέτρα

Οι «μαύρες τρύπες» σε προϋπολογισμό και ΕΟΠΥΥ είναι ο λόγος που η τρόικα πιέζει για νέο πακέτο μέτρων. Οι δανειστές εμφανίστηκαν διαλλακτικοί με τα κυβερνητικά σχέδια φορολόγησης των ακινήτων, ωστόσο δεν έδειξαν ικανοποιημένοι με την καθυστέρηση στα διαρθρωτικά προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Όλα τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα την Δευτέρα, ενώ προτάθηκαν και εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» της περιόδου 2013 – 2014.

Έτσι, όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, «κλειδώνουν» στις 5 οι δόσεις στην αποπληρωμή του ειδικού φόρου στα ακίνητα φέτος, όσο και ο υπολογισμός με 33 συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014, καθώς και η μη καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη χθεσινή συνάντηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, εκτός απροόπτου, δεν θα μειωθεί φέτος ο αριθμός των δόσεων σε τέσσερις, όπως φέρεται ότι αρχικά ζητούσε η τρόικα, ενώ από το 2014 ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά τού ακινήτου και 33 κλιμάκια φόρου ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία. Σήμερα, οι δύο πλευρές θα έχουν εκ νέου συνάντηση προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Την ίδια στιγμή η τρόικα πιέζει για άμεση εφαρμογή της απόφασης επιβολής εισφοράς δύο τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και επιμένει σε νέα μέτρα, για επανακαθορισμό των συντάξεων και δραστική μείωση του εφάπαξ.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συντάξει σχέδια για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα του ΟΑΕΕ, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα.

Το θέμα της αναμόρφωσης του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αποδοχών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, είναι και το μείζον θέμα στα εργασιακά, με την επισήμανση ότι δεν έχουν τεθεί νεότερα ζητήματα, κάτι που παραπέμπει σε αποστάσεις που φαίνεται να κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις και πριν αποτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματα των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί και υλοποιούνται.

Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ και η υγεία γενικότερα θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης που θα έχει ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα, το οποίο απειλεί να φέρει νέα μέτρα ακόμη και εντός του έτους, είναι αυτό του δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο εντοπίστηκε στα τέλη Ιουνίου από την τρόικα. Το κενό αυτό προκύπτει κυρίως από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, o οποίος έχει συσσωρεύσει συνολικές οφειλές ύψους 1 δισ. από την αρχή του χρόνου και 2,5 δισ. ευρώ από το 2011. Μαζί με τις οφειλές των καταργηθέντων οργανισμών παροχής πρωτοβάθμιας υγείας τα χρέη αυτά φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα