Με το δάκτυλο στη σκανδάλη η Ρωσία

Κορυφώνεται η αγωνία στην Ουκρανία και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλεόν στην Κριμαία. Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών

των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.

Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Παζάρι» με την Κριμαία και στο βάθος εμπάργκο

Ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές όπλων και αναστολής των διαπραγματεύσεων για κατάργηση της βίζας για ρώσους πολίτες εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λόγω των εξελίξεων στην Κριμαία.

Την είδηση μεταδίδει η Wall Street Journal, η οποία επικαλείται το προσχέδιο της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα πάντα με την WSJ, το προσχέδιο επικροτεί την έως τώρα αντίδραση των ουκρανικών Αρχών στις ρωσικές κινήσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει τη δράση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία ως «εισβολή» και καλεί τη Μόσχα να αρχίσει άμεσα επαφές με το Κίεβο.
Το ίδιο προσχέδιο καλεί τη Ρωσία να «αποσύρει άμεσα» τις δυνάμεις της στις μόνιμες βάσεις της, και αναστέλλει τις προετοιμασίες των ευρωπαϊκών μελών του G8 για συμμετοχή στη σύνοδο του Σότσι τον Ιούνιο.
Η Ε.Ε. επαναβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμβάλει στην οικονομική στήριξη της Ουκρανίας αλλά και να προσφέρει εκ νέου συνθήκη συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.
Επιπλέον, το προσχέδιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω στοχευμένων μέτρων αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Ρωσίας.
Τέλος, η Ε.Ε. εξετάζει το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών που είναι υπεύθυνοι για διαφθορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα