Με εισαγγελική εντολή στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των μελών της σπείρας που εξαπατούσε όλη τη χώρα

Στη δημοσιότητα με εισαγγελική διάταξη δόθηκαν από την Αστυνομία τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των 18 μελών της οργάνωσης, που σάρωνε τη χώρα με απάτες από το 2021, έχοντας αποκομίσει σε μετρητά, κοσμήματα και άλλα είδη από τα θύματά της, το ιλιγγιώδες ποσό του 1.300.000 ευρώ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι αναφερόμενοι κατά τις Αρχές, διέπρατταν απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας, προσποιούμενοι συνήθως τους λογιστές ή φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών και υποσχόμενοι είτε επιστροφή μεγάλων ποσών από την Εφορία  είτε…αποζημιώσεις. Πάντα υπό τον…όρο,

ότι έπρεπε να καταβληθεί το γνωστό παράβολο, γι αυτό έπαιρναν χρήματα η κοσμήματα, τα οποία ζητούσαν να φωτογραφίσουν (!), δήθεν για να τα επιδείξουν ως…εγγύηση σε εκείνους που θα ενέκριναν τα επιστρεπτέα ποσά!!!΄Όμως, απλά τα έπαιρναν κι εξαφανίζονταν…

Με τη δημοσιοποίηση λένε οι Αρχές θα καταστεί ευχερέστερη η  περαιτέρω διερεύνηση έτερων αξιόποινων πράξεων όμοιας φύσης, που έχουν τελεστεί από τους κατηγορούμενους και έχουν γίνει αντιληπτοί από τους, κατά περίπτωση, παθόντες ή αυτόπτες μάρτυρες, προκειμένου αφενός να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών από τους ανωτέρω και αφετέρου να εξιχνιαστούν ανάλογες αξιόποινες πράξεις σε βάρος και άλλων θυμάτων.

Το ρεπορτάζ του Alphafreepress

Για το σοβαρό αυτό θέμα, το Alphafreepress, είχε παρουσιάσει εκτενές ρεπορτάζ στις 14 Ιουλίου, όταν σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ συνελήφθησαν οι 12 εκ των δραστών. Ανέφερε, μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ: «Ακούγεται  εξωπραγματικό, αλλά είναι αλήθεια.  Μετρητά και κοσμήματα αξίας άνω του 1.360.000 ευρώ, κατάφερε να αρπάξει από πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας, πολυπρόσωπη οργάνωση Ρομά, τάζοντας επιστροφές από την Εφορία η αποζημιώσεις για διάφορα θέματα και ζητώντας πάντα την πληρωμή των  «παραβόλων» προκειμένου, δήθεν, να ξεκινήσουν οι…διαδικασίες! Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν τα μέλη της οργάνωσης έμπαιναν στα σπίτια ανύποπτων ανθρώπων, που…χαίρονταν με τα ποσά που δήθεν «είχαν λαμβάνειν», οι δράστες των απατών που παρίσταναν τους λογιστές , ζητούσαν να…φωτογραφίσουν τα κοσμήματα των θυμάτων τους, δήθεν για να τα παρουσιάσουν σαν…ενέχυρο στην Εφορία!

Με διάφορους τρόπους, όμως, απασχολούσαν και…ζάλιζαν κυριολεκτικά τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, μέχρι που τα έπαιρναν και εξαφανίζονταν! Τα μέλη της οργάνωσης,  διέπρατταν απάτες, κλοπές και  ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Άρτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο, εξαρθρώνεται από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για άτομα που συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, χωρίς να ασκούν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, όντας στην πλειοψηφία τους άεργοι, ενώ τα ηγετικά και βασικά στελέχη έχουν απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν για ίδια αδικήματα».

«Ψάρευαν» στο δρόμο:

Στη συνέχεια αναλύεται ο τρόπος δράσης: «Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) που χρησιμοποιούσαν στην εγκληματική τους δράση, προέκυψε ότι, αφού προσέγγιζαν στο δρόμο ηλικιωμένους και κυρίως γυναίκες, παρουσιάζονταν κυρίως ως λογιστές αλλά και ως φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών τους και τους έπειθαν να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν. Πιο αναλυτικά, παρουσιάζονταν ως απεσταλμένοι συγγενικού τους προσώπου και ισχυρίζονταν ότι για να περαιωθεί οικονομική υπόθεση ή να ληφθεί μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ή ως επιστροφή από την εφορία, θα έπρεπε πρώτα να τους παραδώσουν κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως ως παράβολο». Πριν, όμως, από κάθε…εξόρμηση φρόντιζαν την εμφάνισή τους. Ιδού πως:

Φρόντιζαν την εμφάνιση

«Για να είναι πιστευτοί είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία προσποιούνταν ότι μιλούσαν τηλεφωνικά με οικείο πρόσωπο του θύματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν το τηλέφωνο στο θύμα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, το ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας από τους συνεργούς», τονίζει η ΕΛ.ΑΣ. Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα χρυσαφικά».

Και σωματική βία

Σε περίπτωση που τα θύματα εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε -14- οικίες και -4- ενεχυροδανειστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

44.880 ευρώ, πλήθος χρυσών κοσμημάτων και ρολογιών, 15- αυτοκίνητα, 2- κυνηγετικά όπλα, περίστροφο, 74- φυσίγγια, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM και πλήθος ειδών ρουχισμού σχετιζόμενων με τις κλοπές και διάφορα αντικείμενα αλλοίωσης χαρακτηριστικών (περούκες-κοτσίδες-καπέλα).

Από το 2021 η δράση τους

Από την μέχρι τώρα έρευνα, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2021 έχουν διαπράξει τουλάχιστον 113 αξιόποινες πράξεις και συγκεκριμένα 52 περιπτώσεις απάτης, 16 περιπτώσεις κλοπής, μία περίπτωση ληστείας, 16 περιπτώσεις απάτης και κλοπής, μία περίπτωση απάτης και ληστείας, μία περίπτωση απόπειρας απάτης και κλοπής και 26 περιπτώσεις απόπειρας απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνά το ποσό του 1.360.000 €.

Πρόκειται για τους:Δημητρίου Νικόλαο του Ευθύμιου και της Σοφίας, γεν. 26-09-1980 στην ΑθήναΓιοβανίδη Γεώργιο του Στέργιου και της Σταυρούλας, γεν. 01-04-1984 στην ΑθήναΔημητρίου Σπυρίδων-Παναγιώτη του Ευθύμιου και της Σοφίας, γεν. 16-04-1989 στην ΑθήναΣίσκου Ελένη του Ελευθέριου και της Δήμητρας, γεν. 06-12-1973 στην ΑθήναΔημόπουλο Χρυσοβαλάντη του Βασιλείου και της Φρειδερίκης, γεν. 09-05-1984 στην Νέα Ιωνίας ΑττικήςΔημητρίου Ευθύμιο του Αντώνιου και της Ιωάννας, γεν. 10-03-1995 στην ΑθήναΦλώρου Ελευθερία του Αλεξάνδρου και της Ευαγγελίας, γεν. 13-09-1991 στην ΑθήναΜαραγκό Ιωάννη του Θωμά και της Αναστασίας, γεν. 14-08-1976 στην Αλεξάνδρεια ΗμαθίαςΜαραγκό Αλέξανδρο του Θωμά και της Αναστασίας, γεν. 04-05-1971 στη Θεσσαλονίκη\Κίτσα Γεώργιο του Κωνσταντίνου και της Σταυρούλας, γεν. 21-07-1994 στην ΑθήναΜαραγκό Χρήστο- Παναγιώτη του Αλέξανδρου και της Ελένης, γεν. 08-10-2000 στην Αθήνα ΑττικήςΚαραμήτσου Βαρβάρα του Στυλιανού και της Καλλιόπης, γεν. 05-07-2001 στην ΑθήναΣίσκο Θωμά του Ευστράτιου και της Ειρήνης, γεν. 12-08-1999 στο ΗράκλειοΝικολάου Μαρία του Παναγιώτη και της Ελένης, γεν. 23-03-1997 στην ΑθήναΣίσκο Γεώργιο του Ελευθέριου και της Δήμητρας, γεν. 07-12-1974 στην ΑθήναΣίσκου Αναστασία α.π.ο. και της Ελένης, γεν. 24-04-1990 στην ΑθήναΘεοδώρου Ιωάννη του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 31-07-1985 στην Αθήνα ΑττικήςΜάρκο Θωμά του Νικόλαου και της Σουλτάνας, γεν. 26-12-1969 στη ΘεσσαλονίκηΗ δημοσιοποίηση

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων, καθώς και στην περαιτέρω διερεύνηση έτερων αξιόποινων πράξεων όμοιας φύσης, που έχουν τελεστεί από τους κατηγορούμενους και έχουν γίνει αντιληπτοί από τους κατά περίπτωση παθόντες ή αυτόπτες μάρτυρες, προκειμένου αφενώς να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών από τους ανωτέρω και αφετέρου να εξιχνιαστούν ανάλογες αξιόποινες πράξεις σε βάρος και άλλων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319306 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Με εισαγγελική εντολή στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των μελών της σπείρας που εξαπατούσε όλη τη χώρα,