Με δύναμη από την βόρεια Ελλάδα

Δύο νεανικές ομάδες κατεβαίνουν στην Αθήνα για να μας παρουσιάσουν δύο εξαιρετικές παραστάσεις. Με αφορμή απλές ιστορίες (παιδικές η μία, λαϊκά παραμύθια η άλλη) φτιάχνουν δύο εξαιρετικές και μοντέρνες παραστάσεις, χωρίς καν τη βοήθεια σκηνοθέτη.

Κάτι Διαφορετικό

Τους λένε C. for Circus, δημιουργήθηκαν το 2008, αλλά είχαν γνωριστεί στη θεατρική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελειώσαν, μεν,

τις σπουδές τους, αλλά, τελικά, κάνουν θέατρο! Το μότο για τους C. for Circus είναι ότι αναζητάνε τη θεατρική δράση μέσα από τα σώματα των ηθοποιών και είναι κάτι το οποίο το βλέπεις και στην παράσταση τους.

Παράσταση με τόση ενέργεια, μπρίο, χαρά, φαντασία, χρώμα, αθωότητα μπλεγμένη με σκληρότητα και γέλιο είχα καιρό να δω.

Για το συγκεκριμένο έργο, ξεκίνησαν να φτιάξουν ένα τσίρκο δρόμου και τελικά τους προέκυψε κάτι διαφορετικό, μια μουσικοθεατρικωμικοτραγικ... περίεργη παράσταση!

Η περφόρμανς τους, πέρυσι, κέρδισε το 2ο βραβείο στο Bob Theatre Festival (αν και κατά πολλούς έπρεπε να πάρει το πρώτο) και φέτος μεγάλωσε. Στην αρχική ιστορία προστέθηκαν άλλες τρεις ιστορίες, κι έτσι η παράσταση αποτελείται από τέσσερα παραμύθια που εστιάζουν στη διαφορετικότητα: “Κάτι άλλο” της Κάθριν Κέιβ, “O μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκι” του Τιμ Μπάρτον, “Καλή οικογένεια” του Γιόακιμ Πίρινεν και “O Χρυσός Δράκος” του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ.

Πρωταγωνιστές σε κάθε ιστορία είναι ήρωες που διαφέρουν από το κανονικό, από την πλειοψηφία, γι αυτό και γίνονται αντικείμενο σχολιασμού, εκμετάλευσης, τους απομονώνουν ή τους κατασπαράσσουν!

Το “κάτι άλλο” συναντά το “κάτι τι” και μαζί πορεύονται, η “καλή” οικογένεια είναι τόσο καλή που δεν αντέχει τον εαυτό της, παρακολουθούμε live την γέννηση του Στρειδάκι καθώς και ένα μερμήγκι να μετατρέπεται σε νταβατζή. Κι όλα αυτά με απίστευτη χαρά, που φτάνει μέχρι και το γλέντι σε ρεμπέτικη κομπανία.

Και οι έξι ηθοποιοί συσκηνοθετούν την παράσταση και οι έξι βρίσκονται σχεδόν συνέχεια επί σκηνής, αλλάζουν κουστούμια, ρόλους, παίζουν όλοι μουσικά όργανα, τραγουδάνε, χορεύουνε και το κοινό από κάτω ξεκαρδίζεται! Το ακορντεόν, η μελόντικα, η παιδική κιθάρα και το τύμπανο έχουν πρώτο λόγο σε αυτή την τόσο δυναμική περφόρμανς.

Μια νεανική παράσταση που θέλει να δείχνει χαοτική, αλλά είναι τέλεια προβαρισμένη. Μου έκανε τεράστια εντύπωση το χορευτικό τους, η απόλυτη συγκέντρωση τους και η τέλεια εκτέλεση της χορογραφίας (Έλσα Σίσκου) και μάλιστα και από τους άντρες που ισορροπούσαν πάνω σε γόβες...

Τα κουστούμια ακολουθούν, επίσης, αυτό το κλίμα του κεφιού: πολύ χρώμα, πολλές αλλαγές και πολλά παιδικά αξεσουάρ που συμπληρώνουν το γιορτινό κλίμα της παράστασης!

Μόνη μου ένσταση η μεγάλη διάρκεια του βίντεο, που χάλασε το όλο πανηγύρι της παράστασης.
Αν θέλετε να ξεσηκωθείτε, να ξεκαρδιστείτε, να μάθετε πώς φτιάχνονται τα μπισκότα και να πάρετε και ένα......ηθικό δίδαγμα: «Κάτι Διαφορετικό» από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα!
Παίζουν: Μ.Ε.Κοτίνη, Μ.Παπαδοπούλου, Π.Γαβρέλας, Π.Παυλίδης, Σπ.Χατζηαγγελάκης, Χρ.Κοτταράκου
Τeaser παράστασης: http://youtu.be/ESc_2_vJ-Gs

«Κάτι διαφορετικό» κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μέχρι 27 Οκτωβρίου.
Θέατρο “Skrow”, Αρχελάου 5, Παγκράτι, (metro Ευαγγελισμός)

Ήταν Κάποτε

Τί έκαναν οι άνθρωποι όταν δεν υπήρχε τηλεόραση και κινηματογράφος; Πώς διασκέδαζαν τα απογεύματα και τις νύχτες που δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό; Πολύ απλά, έλεγαν παραμύθια. Παραμύθια όχι για παιδιά, παρόλο που συχνά και τα παιδιά παρακολουθούσαν, αλλά παραμύθια για μεγάλους. Παραμύθια θρίλερ ή ερωτικά, περιπέτειες ή διδακτικά, φανταστικά ή μαγικά. Πολλά από αυτά ήταν ιδιαίτερα σκληρά και πολλά περιείχαν και ανθρωποφαγία, ακούσια ή εκούσια.

Πέντε, τέτοια, αλληλοβόρα παραμύθια, επέλεξε η ομάδα “Χ-αίρεται” για να μας διηγηθεί και να αναπαραστήσει μπροστά μας, για έξι ακόμα βραδιές.

Τρία νέα παιδιά (Στέλιος Χλιαράς, Βάσια Χρήστου, Χρήστος Πίτσας), απλά , χωρίς τη βοήθεια σκηνοθέτη, τεχνικών, φωτιστών ή σκηνικών, έστησαν την παράσταση και περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα και λέγοντας τις ιστορίες τους, όπως αυτοί σκέφτηκαν να τις παρουσιάσουν.
Η παράσταση ξεκίνησε από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και, με το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή» (ένα πρόγραμμα που πάει το θέατρο σε μέρη που δεν έχει υπάρξει ποτέ), μέσα σε δύο χρόνια, έχει παιχτεί σε παραδοσιακά καφενεία, παλιές αυλές, δίπλα στη θάλασσα, σε αίθουσες σχολείων, σε πλατείες χωριών, σε μύλο! Στην Αθήνα, μάλιστα, παίχτηκε πέρυσι τον χειμώνα σε ένα παλιό λιπαντήριο του Μεταξουργείου!

Έπειτα, επελέγη για το Bob festival και τώρα επιστρέφει στο πέτρινο θέατρο Επί Κολωνώ με μία μικρή αλλαγή στην διανομή: ο πολύ καλός ηθοποιός Πέτρος Σπυρόπουλος αντικαθιστά τον πρωτεργάτη Στέλιο Χλιαρά, ο οποίος παραμένει στο οργανωτικό κομμάτι.

Έτσι παρακολουθούμε τρεις αξιόλογους ηθοποιούς, να φτιάχνουν από μόνοι τους, εκείνη την ώρα, τα φώτα και τις μουσικές, να παίζουν με το σκοτάδι, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και μόνο τρία ξύλινα κουτιά και εναλλάσσοντας ρόλους να καταφέρνουν να σε παρασύρουν μαζί τους σε δάση, σε καλύβες, μέχρι και στην ίδια την Κόλαση που σέρνει ο διάβολος τις νύφες που παντρεύεται...

Υπέροχη σκηνή όταν, κατά την διάρκεια του φαγητού, βλέπουμε το κεφάλι του ηθοποιού να ξεπροβάλει και να κρύβεται μέσα από την σούπα!!!

Πέντε παραδοσιακά παραμύθια, λαϊκά, μα όχι φολκλορικά, κάποια σκληρά, κάποια όχι και τόσο, παρουσιασμένα με πολύ φαντασία και τρυφερότητα, που σε κάνουν να θες να ξαναδείς την παράσταση, να ακούσεις για μια δεύτερη φορά αυτές τις Ελληνικές διηγήσεις...

Όσοι είχαν θαυμάσει την παράσταση «Παραλογές» της ομάδας Σφοράρις, ας μην χάσουν κι αυτή την τόσο κοντινή και, συνάμα, διαφορετική προσέγγιση ιστοριών που πια έχουμε ξεχάσει.....

Τετάρτες στις 9.00 και Πέμπτες στις 7.00

Θέατρο “Επί Κολωνώ”, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν (metro Μεταξουργείο).

Στη Σκοινί

Και μετά την νεολαία, ας πούμε για την Ζώγια Σεβαστιανού. Η εξαιρετική περφόρμερ ακροβατεί σε ένα λεπτό σκοινί πάνω στην σκηνή και για μιάμιση ώρα τα δίνει όλα σε ένα one-woman-show: αλλάζει ρόλους, κουστούμια, προφορές, τραγουδάει με συνοδεία ζωντανού πιάνου και κάνει το κοινό να ξεκαρδίζεται, να επιδοκιμάζει και να καταχειροκροτεί.

Η σουρεαλιστική παράσταση παίζεται για τρίτη χρονιά και να επισημάνω ότι έχει ελεύθερη είσοδο για ανέργους.

Τα, επίσης, εξαιρετικά κείμενα (κάτι μεταξύ κωμωδίας, επιθεώρησης και stand-up comedy) υπογράφουν ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Θοδωρής Πετρόπουλος, ο Παντελής Καναράκης, ο Μίνως Θεοχάρης και σας υπόσχονται μια πραγματικά εξαιρετική βραδιά.

Μουσικοθεατρική σκηνή: “Τσάι στη Σαχάρα” (metro Μεγ.Μουσικής), Πέμπτες & Παρασκευές.

Προτεινόμενες παραστάσεις που έχουμε δει:

Γαμ, Ξένος, Θησείον

Γιοι και Κόρες, Θέατρο Ν.Κόσμου

Γκιγιομ γλυκειά μου, Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης

Ήταν κάποτε, Επί Κολωνώ

Ο μικρός Εγώ, Βρυσάκι

Η ρομαντική μου ιστορία, Θέατρο Ν.Κόσμου

ElizaDeth Vault

Πενθεσίλεια group, Μήδεια, bios

Ευριδίκη, Πορεία

Γκόλφω, Εθνικό-Rex

Mistero Buffo, Θησείον

Μπαρ σε καλό μας, Τα ραδίκια ανάποδα, ΕliArt

Χαλασοχώρηδες, Altera Pars

Περσινά αριστουργήματα που επαναλαμβάνονται: κριτικές:


http://www.attikipress.gr/46771/mia-aristoyrghmatika-idiaiterh-gkolfw

http://www.attikipress.gr/35428/pws-me-to-tipota-mporeis-na-kaneis-aristoyrghmata

http://www.attikipress.gr/41686/mistero-buffo-toy-ntario-fo-epi-2

Keywords
ελλαδα, βορεια, δυναμη, αθηνα, θεσσαλονικη, θεατρο, δραση, αθωότητα, συγκεκριμένο, bob, festival, τιμ, live, ξεσηκωθείτε, http, metro, ηλεκτρικος, νέα, δηπεθε, κοζανη, σχολεια, θες, group, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, ητανε μια φορα, ξανθουλης, βιντεο, αξεσουαρ, γοβες, ηθοποιοι, ηθοποιος, ηθικο διδαγμα, θανατος, θαλασσα, θριλερ, κιθαρα, προγραμμα, τηλεοραση, ωρα, αθωότητα, ακορντεον, απλα, αφορμη, βοηθεια, βραδια, γελιο, γινονται, γλεντι, διδαγμα, δηπεθε, δειχνει, εκουσια, ενεργεια, ενσταση, εξι, επρεπε, ιδια, ηρωες, θες, θοδωρης, ιδρυμα, ηθικο, κλιμα, λογο, μηδεια, μοτο, μουσικα οργανα, μπισκοτα, νεολαια, ξεσηκωθείτε, ομαδα, οικογενεια, παραμυθια, παιδικα, παιδια, παυλιδης, σαββατο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συγκεντρωση, τιμ, τρια, τριτη, τυμπανο, φαντασια, φτανει, φορα, χρηστος, χρωμα, χαρα, group, αντρες, αυλες, bob, http, εθνικο, festival, ιδιαιτερα, κειμενα, κομματι, κορες, ξενος, κυριακη, μπροστα, νυφες, ομαδες, οργανα, woman, σκηνη, σκηνικα, σπυροπουλος, σωματα, θεοχαρης, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα