Με «αίμα» θα γραφτεί η συμφωνία με τους Θεσμούς

Αθήνα και δανειστές έκαναν τις προτάσεις τους για να κλείσει η συμφωνία, αλλά όποια πρόταση και να δούμε, μία είναι η ουσία, ότι τα μέτρα που προτείνονται «ακουμπούν» τους φορολογούμενους, που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Και βέβαια το να βρεθεί η «χρυσή τομή» είναι ακόμη πιο δύσκολο, αφού οι διαφορές είναι μεγάλες και τα νούμερα διαφορετικά, με δεδομένο ότι η τρόικα ζητά επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2015, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Η «Attiki freepress» παρουσιάζει σήμερα με πίνακες

και παραδείγματα τις δύο προτάσεις, Ελλάδας και Θεσμών.

Οι Θεσμοί, σβήνοντας με μία μονοκονδυλιά όλα τα μέτρα, που έχουν επιβληθεί τα τελευταία 5 χρόνια και αδιαφορώντας για την εξαθλίωση, στην οποία οδήγησαν την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών αυτές οι πολιτικές, επιμένουν σε ανάλγητα υφεσιακά μέτρα και στην διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Πάντως και το ελληνικό σχέδιο προβλέπει φόρους, φόρους και πάλι… φόρους και μάλιστα αδιακρίτως, με αιχμή την αύξηση του ΦΠΑ, και πολύ «σκληρά» μέτρα για ασφαλιστικό και εργασιακά. Μόνο η μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος-εάν γίνει-από το συντελεστή 13% στο 23%, θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Έπεται συνέχεια με έκτακτες εισφορές, ΕΝΦΙΑ και άλλα πολλά μέτρα, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα.

Ούτε η πρόταση της κυβέρνησης για τις πρόωρες συντάξεις στάθηκε αρκετή για να αναχαιτίσει τις εμμονές των δανειστών στην πλήρη απορύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Τα ίδια και χειρότερα στα εργασιακά, όπου στην ουσία οι δανειστές ζητούν το «κεφάλι των μισθωτών στο πιάτο». Ο λογαριασμός των δανειστών φθάνει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ μέτρα 1,9 δισ. ευρώ για το 2015 περιλαμβάνει ο κατάλογος με τις παρεμβάσεις που απέστειλε η κυβέρνηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΣΜΟΙ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

ΦΠΑ: Προβλέπονται τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%. Στο 6% θα είναι φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% όλα τα υπόλοιπα (το 28% των τροφίμων), μεταξύ των οποίων θαλασσινά (όχι ψάρια), έτοιμα γλυκίσματα και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προψημένα φαγητά, σοκολάτες, έτοιμες σάλτσες κ.α. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά από 1/10/2015

Έκτακτη εισφορά: 0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 1,4% για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% ( από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω. Προβλέπονται εισπράξεις 220 εκατ. ευρώ.

Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις:

– Συντελεστής 5% για καθαρά κέρδη έως 10 εκατ. ευρώ, 7% για κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ, 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ. Εισπρακτικός στόχος 1,064 δισ. ευρώ.

Αύξηση του Φόρου Πολυτελείας από το 10% στο 13% για Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες (έσοδα 30 εκατ. ευρώ).

Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (100 εκατ. ευρώ).

Τηλεοπτικές άδειες (120 εκατ. ευρώ) και

Από τηλεοπτικούς σταθμούς (220 εκατ. ευρώ)

Ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ (120 εκατ. ευρώ).

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

ΦΠΑ: -11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, με συνέπεια την αύξηση των τιμών των συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,22%, και:

-23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Δηλαδή αυτομάτως αυξάνονται κατά 8,84% τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, εστίαση, ιατρικές εξετάσεις, εισιτήρια θεάτρων, κόμιστρα ταξί.

Αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα οι συντελεστές της προκαταβολής φόρου είναι: 55% για ατομικές – ελεύθεροι επαγγελματίες για Ο.Ε. και Ε.Ε.,. 80% για Α.Ε. και ΕΠΕ και 100% για τράπεζες. Τέλος στη διακριτική φορολογική μεταχείριση για τους αγρότες και φορολόγηση με τους συντελεστές των ελευθέρων επαγγελματιών.

Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές.

Σταδιακή αύξηση στις 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ του ορίου για τις επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από το ΦΠΑ. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.

Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.

Αποκλεισμό από την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, καθορισμό ορίου οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση και αναθεώρηση του τόκου που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις στα επίπεδα της αγοράς. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.

Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με διασφάλιση των εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ για την διετία 2015-2016 και μείωση του ορίου των 300.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος για τα αστικά ακίνητα.

Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση- προς τα κάτω των ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

«Πέναλτι» 10% κατ” έτος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Αύξηση από το 2016 μέχρι και το 2022 κατά 6 μήνες όλων των ειδικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης

Αύξηση μετά το 2022 κατά 12 μήνες όλων των ειδικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης

Άμεσα έναρξη διαλόγου για συγχωνεύσεις ταμείων

Πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση και κατάργησή της το 2017

Πάγωμα των μειώσεων στις κύριες συντάξεις μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού του ν. 3863/2010 και του νόμου 3865/2010

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Θέσπιση ισχυρών αντικινήτρων αποτροπής της πρόωρης συνταξιοδότησης (εφαρμογή από 1/7/ 2015)

Πάγωμα των ονομαστικών κατώτατων ορίων συντάξεων έως το 2021 (δηλαδή αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές και όχι κατώτατος συντάξιμος μισθός 489 ευρώ)

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2016

Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη κατά 2% (από το 4% στο 6%).

Θεσμοθέτηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη και στις επικουρικές συντάξεις

Πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων 3863/2010, 3865/2010 και 4093/2012 (οδήγησαν σε δραματικές αλλαγές στις συντάξεις, αποσάρθρωσαν το ασφαλιστικό σύστημα)

Ενοποίηση Ταμείων και δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει τις εισφορές με τις παροχές (που σημαίνει μείωση συντάξεων ή παροχών) από το Σεπτέμβριο 2015. Για τον ΟΓΑ ζητείται να εναρμονιστούν οι παροχές κατ” αναλογία με το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα.

Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για όλα τα επικουρικά Ταμεία και ενοποίηση όλων των Ταμείων Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης

Τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους ασφαλισμένους (αναδρομική εφαρμογή από την 1/1/ 2015).

Ενοποίηση των εισφορών στα ταμεία κύριας σύνταξης με βάση τον τρόπο καταβολής στο ΙΚΑ από 1/7/2015

Καταβολή βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 30/6/2015 αφού συμπληρώσουν την ηλικία των 67 ετών

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Επανέρχονται οι διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης

Αυξάνεται σταδιακά ο κατώτατος μισθός

–Επανέρχεται ο θεσμός της Διαιτησίας

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά (σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού και συλλογικές διαπραγματεύσεις).

Έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013 (δηλαδή να καθορίζει το μισθό ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας)

Διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις

Διαβούλευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Οι αλλαγές στα εργασιακά να ισχύουν μόνο αν έχουν την έγκριση ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Καμία αναφορά σε «Μικρή ΔΕΗ» και ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ

Απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου με νόμο έως τον Οκτώβριο του 2015

Δέσμευση για εφαρμογή του μοντέλου δημοπρασιών ισχύος τύπου ΝΟΜΕ εντός 9 μηνών

Νέος μηχανισμός πληρωμής ισχύος για τους ηλεκτροπαραγωγούς για την περίοδο Μαϊου-Οκτωβρίου ύψους 112 εκατ. ευρώ.

Αποπληρωμή χρεών 200 εκατ. ευρώ του δημοσίου στη ΔΕΗ μέχρι τέλος 2015

Ανεξαρτησία της ΡΑΕ με βάση την κοινοτική νομοθεσία

Νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ εντός τριών μηνών από τη συμφωνία

Νέο πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ σε συνεργασία με την γερμανική συμβουλευτική GIZ τον Ιούλιο του 2015

Δημόσια Διοίκηση

Νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού

Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων

Αλλαγές στο σύστημα παροχών στους υπαλλήλους

Νέο μισθολόγιο έως 31.12.2015

Επαναφορά των μισθολογικών ωριμάνσεων στο δημόσιο

Μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς

Έλεγχος της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Αμετάκλητα βήματα» ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και δημιουργία «πλήρως λειτουργικής Μικρής ΔΕΗ»

Μεταρρύθμιση αγοράς φυσικού αερίου

Αναθεώρηση τιμολογίων ΔΕΗ με βάση το κόστος παραγωγής

Εφαρμογή του μοντέλου δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας NOME

Ολοκλήρωση του Target Model στην αγορά ηλεκτρισμού

Ξεκαθάρισμα των δημόσιων δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και ενίσχυση της οικονομικής και ρυθμιστικής ανεξαρτησίας της

Αναθεώρηση της φορολογίας στην ενέργεια

Υποστήριξη των ΑΠΕ

Δημόσια Διοίκηση

Όχι μονομερείς πολιτικές αποφάσεις χωρίς συμφωνία των θεσμών (πχ επαναπροσλήψεις)

Πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου έως τον Νοέμβριο

Μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο

Ν. Βούτσης: «Το e-mail Xαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο από των δανειστών»

Στην παραδοχή πως το e-mail του Γκίκα Χαρδούβελη, με στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ήταν «πολύ λιγότερο επώδυνο», προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις υπογράμμισε πως βλέπει «το ποτήρι μισοάδειο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο σχέδιο, που παρουσίασαν οι Θεσμοί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Βούτσης είπε χαρακτηριστικά πως «το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο» και ότι «ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή». Παράλληλα, ο υπουργός κατηγόρησε τους δανειστές αναφέροντας ότι «από την πλευρά τους υπάρχει έλλειψη αυτοκριτικής και ασάφεια», ενώ όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει αρκετές υποχωρήσεις».

Η Κυβέρνηση ζητά άμεσα λύση στο θέμα του χρέους

Η Ελλάδα άνοιξε το θέμα του χρέους προς τους δανειστές, αλλά οι Θεσμοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν αυτήν την στιγμή για απομείωσή του και πολύ περισσότερο να δώσουν οποιαδήποτε δέσμευση.

Για αυτό το λόγο το κεφάλαιο για μία ρύθμιση χρέους, που θέλει η Αθήνα, φιγουράρει τελευταίο, αντί πρώτο όπως ήθελε, στις 47 σελίδες της ελληνικής πρότασης. «Εμείς το είχαμε πρώτο-πρώτο, εκείνοι το έφεραν στο τέλος» έλεγε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου για το θέμα αυτό, τονίζοντας πως «αν δεν μπει στη συμφωνία και αυτό, δεν υπογράφουμε καμία συμφωνία». Ωστόσο στο 5σέλιδο κείμενο των προτάσεων των δανειστών, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά προτείνει την αποπληρωμή του συνόλου των δανείων (εκκρεμούν περίπου 15 δισ. ευρώ) προς το ΔΝΤ σε δύο φάσεις, και παράλληλα την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων (27 δισ. ευρώ) που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Ουσιαστικά ζητάει περί τα 10 δισ. ευρώ που ήταν το «μαξιλαράκι» του ΤΧΣ που επιστράφηκε στον ESM, να διατεθούν για να πληρωθεί το 50% των χρεών προς το ΔΝΤ.

Για τις οφειλές στην ΕΚΤ, ζητάει πριν απ’ όλα να εντάξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη χώρα μας στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης. Ουσιαστικά, δανειζόμενη από την ΕΚΤ, θα αποπληρώνει το ΕΚΤ.

«Η λύση αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον σεβασμό προς τους κανονισμούς της ΕΚΤ, την αναχρηματοδότηση της εξαγοράς στο επίπεδο της πραγματικής αξίας αγοράς ή την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών εφόσον η αναχρηματοδότηση γίνει στην ονομαστική αξία, καθώς και την συμπερίληψη της ποσότητας της αναχρηματοδότησης στο υφιστάμενο δάνειο ανάμεσα στον ESM και την Ελλάδα», αναφέρεται στο προτεινόμενο κείμενο συμφωνίας.

Με βάση την ελληνική πρόταση, οι παραπάνω αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε από τις 31 Μαρτίου του 2016 ή νωρίτερα η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους να μπορεί να γίνει μέσω των αγορών. Πρόταση έχει υποβληθεί και για την επιμήκυνση των διακρατικών δανείων (μεταξύ Ελλάδας και χωρών της ευρωζώνης) αλλά και για την μείωση των επιτοκίων.

Keywords
εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, ενιαιο μισθολογιο, αθηνα, τροικα, ελλαδα, ΦΠΑ, μεταταξεις, ενφια, κυβερνηση, εισιτήρια, κτεο, ΔΕΚΟ, ταξι, επε, τραπεζες, πετρελαιο, ασφαλιστικο, σημαίνει, ογα, ζητείται, ικα, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ενεργεια, δεη, αδμηε, ραε, απε, μισθολογιο, target, τσιπρας, email, σαμαρας, βουλη, λύση, esm, επιμηκυνση, Αντωνης Σαμαρας, βιβλια, εφημεριδες, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, πετρελαιο θερμανσης, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, επιδομα θερμανσης, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, δεη πληρωμη, αδμηε, ζητείται, το θεμα, αιχμη, ακινητα, ζυμαρικα, θεμα, κτεο, νησια, ξενοδοχεια, ογα, περιοδικα, ραε, ψωμι, email, mail, αγορα, αυξηση, απε, ασφαλιστικο, φαγητα, γινει, δανειο, δεδομενο, δηλωσεις, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, ελλειψη, εμμονες, εξετασεις, επε, εστιατορια, εστιαση, εσωτερικων, ετων, ετος, ζητα, ιδια, ηλικια, υπηρεσιες, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, λύση, λογο, μηνες, μισθος, μειωση, ουσιαστικα, ουσια, οχηματα, πινακες, πισινες, ρυθμιση, σελιδες, συνεχεια, συνταξη, σκαφη, σχεδιο, φαρμακα, φορολογικη, φορολογια, χειροτερα, εφαρμογη, esm, γκικα, χωρα, σημαίνει, σοκολατες, target, τραπεζα, θαλασσινα
Αναζητήσεις
συνταξιοδοτικο μετα τισ 1/7/2015, γιατι οι θεσμοι επιμενουν στην καταργηση των προωρων συνταξιοδοτησεων απο 1/7/2015
Τυχαία Θέματα