Μαζική δεντροφύτευση θα επιχειρήσει η Αϊτή

Να αποκαταστήσει κάποια από τα δάση της, δεδομένου ότι είναι μια από τις φτωχότερες και λιγότερο πράσινες χώρες παγκοσμίως θα επιχειρήσει η Αϊτή. Στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να αυξηθούν από 2% σε 4% τα δέντρα μέσα στον χρονικό ορίζοντα των τριών χρόνων.

Αν και τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός στη χώρα πριν από τρία χρόνια παραμένουν, οι Αρχές θεωρούν ότι η αναδάσωση είναι προτεραιότητα, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψή της, με δεδομένη και την κατάρρευση της

γεωργικής παραγωγής.

«Η αποψίλωση και η φτώχεια συνδέονται πολύ στενά στην Αϊτή», δήλωσε στον Guardian η Κλεμαντίν Λαλάντ από την πρωτοβουλία του Νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Γιούνους, που συμμετέχει στο πρόγραμμα. «Σύμφωνα με πολλές μελέτες, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες της φτώχειας εδώ, καθώς οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους, μείωση των σοδειών, λειψυδρία, μείωση του αγροτικού εισοδήματος και, δυνητικά, σε υποσιτισμό, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές», συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία μιλούν για ετήσια καταστροφή 30-40 εκατ. δέντρων. Η χώρα ήδη είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δενδροκάλυψης λόγω της αντικατάστασης δασών με φυτείες από τους αποίκους και τη μετατροπή δέντρων σε καύσιμο.

Με τη στήριξη μεγάλων εταιρειών και ιδρυμάτων, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να φυτεύει έως και 50 εκατομμύρια δέντρα το χρόνο, αρχίζοντας από την 1η Μαΐου. Στόχος είναι η δεντροκάλυψη να αυξηθεί στο 29% έως τα μέσα του αιώνα.

Την ίδια στιγμή θα ληφθούν μέτρα για την εκπαίδευση των πολιτών, καθώς και αυστηρότεροι έλεγχοι για παράνομη υλοτομία, πρόστιμα και φυλάκιση για τους παραβάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα