Μαύρη επέτειος από την άνανδρη δολοφονία του Τ. Ισαάκ (video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την άνανδρη –και καταγεγραμμένη από κάμερες!-δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο κι ενώ οι δράστες παραμένουν ακόμη ατιμώρητοι για τις πράξεις τους.

Η άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από όχλο Τούρκων έγινε στις 11 Αυγούστου 1996 στην νεκρή ζώνη, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ιστορική αναδρομή

Το 1995 η Κύπρος αποφάσισε

να προχωρήσει σε αντικατοχική ειρηνική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό στην Κερύνεια. H εν λόγω πορεία μοτοσυκλετιστών ξεκίνησε στις 2 Aυγούστου από την Πύλη του Βραδεμβούργου και μετά από μια διαδρομή 2.500 χιλομέτρων μέσα από 7 χώρες κατέληξαν στις 10 Αυγούστου στο λιμάνι της Λεμεσού.

Στις 11 Aυγούστου επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Kερύνεια. Η παράνομη τουρκική κατοχική δύναμη ωστόσο απειλούσε ότι θα πυροβολούσε άοπλους ανθρώπους (συνηθισμένη τακτική των Τούρκων).

Oι μοτοσικλετιστές αρχικά φαίνονταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία και να φθάσουν τελικά στην Kερύνεια, προβάλλοντας παράλληλα τη θέση ότι δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν ούτε με την Aστυνομία, αλλά ούτε και με τα Hνωμένα Έθνη και ότι η πορεία τους ήταν ειρηνική. Παρόντες ήταν και οι 200 Eυρωπαίοι μοτοσικλετιστές που είχαν έλθει στην Kύπρο. Ωστόσο, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Oμοσπονδίας των Mοτοσικλετιστών, η πορεία ματαιώθηκε. Έτσι μια καλά οργανωμένη πορεία διαλύθηκε και έγινε ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.

Tα πρώτα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο ΣOΠAZ, στη Λευκωσία. Oι διαδηλωτές πέρασαν στη νεκρή ζώνη. Oι παράνομες κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν. Στη Δερύνεια η κατάσταση ήταν χειρότερη, αφού μοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με Γκρίζους Λύκους και ένοπλους στρατιώτες της παράνομης κατοχικής δύναμης.

O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν ανελέητα οι Tούρκοι, δέχθηκε άνανδρη επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκε αμέσως μεγάλος αριθμός Τούρκων, καθώς και μέλη της αποκαλούμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν κατ’ επενάληψη με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρις ότου αυτός εξέπνευσε. Mέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, τα οποία ήταν παρόντα στην σκηνή, φοβήθηκαν να επέμβουν.

Kαθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Iσαάκ φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Tο άψυχο κορμί του 24χρόνου Tάσου διακομίστηκε στο Nοσοκομείο Παραλιμνίου, όπου τρεις μέρες αργότερα έγινε η κηδεία στις 14 Αυγούστου. Στην ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε στον τόπο της δολοφονίας του, ο ξάδελφος του, Σολωμός Σολωμού καταφέρνει να εισβάλει σε τουρκικό φυλάκιο και να δολοφονηθεί την στιγμή που κατέβαζε την κατοχική σημαία από τον ιστό.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του 2ου άρθρου της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα (σ.σ. Πώς παραμένει τότε χώρα προς ένταξη στην ΕΕ;), δηλαδή δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση των ενόχων. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Ισαάκ. Το αν έχει εκτελεστεί αυτή η απόφαση (κατά πάσα πιθανότητα όχι) είναι ευθύνη τόσο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου όσο και της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης.

Το άρθρο Μαύρη επέτειος από την άνανδρη δολοφονία του Τ. Ισαάκ (video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα