Μαρία Κοκκίνου αρχιτέκτονας: Μια γυναίκα με γνώσεις, φαντασία και όραμα

Πέθανε σήμερα μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο η αρχιτέκτονας Μαρία Κοκκίνου. Ανάμεσα στα έργα που είχαν τη δική της σφραγίδα αλλά και του συζύγου της, Ανδρέα Κούρκουλα (αδελφό της γνωστής ηθοποιού Ελένης Κούρκουλα), είναι το Μουσείο Μπενάκη στην Οδό Πειραιώς, το κτίριο γραφείων της Cosmote στην Παιανία, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, η ανάπλαση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, η πλατεία της Νέας Σμύρνης κ.α. Η Μαρία Κοκκίνου

θεωρείται μια απο τις πιο σημαντικές σύγχρονες μορφές της ελληνικής αρχιτεκτονικής, με σπουδές στο ΕΜΠ κατόπιν στο Λονδίνο.

Φωτο: Ανδρέας Κούρκουλας – Μαρία Κοκκίνου, Αρχιτεκτονικό Γραφείο. 25/1/2013, Interior Design Lectures 5, αμφιθέατρο Βακαλό

Η Μαρία Κοκκίνου με τον Ανδρέα Κούρκουλα άνοιξαν το αρχιτεκτονικό τους γραφείο το 1987, έχοντας εμπνευστεί κτίρια και κατοικίες που βλέπουμε γύρω μας. Το 2013 παρουσίασαν στο συνέδριο ΕΣΩ έργα μεγάλης κλίμακας και μουσεία. Σε παλιότερη συνέντευξή της στην Lifo, η Μαρία Κοκκίνου είχε μιλήσει για την Αθήνα. «Η Αθήνα έχει μια ένταση. Μπορεί να μην είναι ωραίες οι πολυκατοικίες, αλλά δημιουργούν ένα πολύ έντονο οικοδομικό τετράγωνο. Ακόμα και το περπάτημα στο δρόμο έχει μια συνεχή εναλλαγή. Και όσοι ξένοι την επισκέπτονται δεν βρίσκουν ομοιότητες. Ούτε δύση είναι ούτε ανατολή».

Η Μαρία Κούρκουλα κατείχε δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού Ε.Μ.Π. Πτυχίο Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Master of Science στο U.C.L στο Λονδίνο (1980 – 1981), πόλη όπου έζησε για αρκετά χρόνια και απέκτησε τα δυο της παιδιά. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Advanced Architectural Studies Department του Bartlett School of Architecture, U.C.L..

Κατά την διάρκεια της επιτυχημένης σταδιοδρομίας της απέσπασε τιμητικές διακρίσεις, έδωσε διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ συμμετείχε με έργα της σε διεθνείς δημοσιεύσεις και εκθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα