Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τραγωδία: 63 χρόνια μετά

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τραγωδία: Ο Ματ Μπασμπι (ακόμα δεν είχε γίνει Σερ) είχε ήδη κερδίσει, όχι τη σεζόν, αλλά τη δεκαετία. Από το 1948, όταν είχε αντικαταστήσει τους κορυφαίους της αμέσως προηγούμενης σεζόν, 1947 και κυπελλούχος τότε η Γιουνάιτεντ, με μια… καραβιά πιτσιρικάδες. Και κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερα μωρά να μπαίνουν στο ροτέισον. Και ως το 1958 οι επιλογές του Σκωτσέζου είχαν πανηγυρικά στεφθεί με αμέτρητες επιτυχίες. Και με τίτλους. Τρία πρωταθλήματα (τα πρώτα μετά από “ξηρασία” 41 ετών) και τρία Τσάριτι Σιλντ. Και

κάπως έτσι οι “κόκκινοι διάβολοι απέκτησαν το ιστορικό προσωνύμιο Μπέμπηδες. Οι Μπέμπηδες του Ματ Μπάσμπι.

Το κύπελλο πρωταθλητριών δεν τη χώραγε αυτή την ομάδα. Το πάθος, ο ενθουσιασμός των πιτσιρικάδων του Μάντσεστερ ξεχείλιζε. Και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα της σεζόν 1957-58 πέρασαν χωρίς ήττα. Είχαν κερδίσει 2-1 στην Αγγλία και το 3-3 του Βελιγραδίου ήταν “παχύ” και απολαυστικό σκορ. Αλλά και αυτό που έστειλε τους “Μπέμπηδες” στην τετράδα του κορυφαίου διασυλλογικού ποδοσφαιρικού θεσμού. Μία επιτυχία, όμως, που ποτέ δεν γιορτάστηκε. Μία επιτυχία που μετατράπηκε σε λίγες στιγμές σε τραγωδία ανείπωτη. Ήταν η…καταραμένη 6η Φεβρουαρίου 1958.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τραγωδία: Από τον παράδεισο στην πύρινη κόλαση

Από το ηλιόλουστο Βελιγράδι στο Λονδίνο, το Έρσπιντ Αμπάσαντορ δικινητήριο αεροπλάνο της πτήσης 609 των Βρετανικών Αερογραμμών χρειαζόταν μία στάση. Για ανεφοδιασμό. Και στο μέσον της διαδρομής, το Μόναχο, κρίθηκε ως η ασφαλέστερη στάση. Μετά από μία σύντομη στάση, ανεφοδιασμό και αφού η αποστολή της Γιουνάιτεντ ζεστάθηκε στην ειδική αίθουσα του αεροδρομίου, ξεκίνησαν την επανεπιβίβαση στις 14.15 το μεσημέρι. Ο κυβερνήτης Θέιν και ο συγκυβερνήτης Ρέιμεντ θα κάνουν δύο προσπάθειες να σηκώσουν το καλυμμένο από χιόνι αεροσκάφος. Οι γεμάτοι πάγο τροχοί του αγκομαχούν να ξεκολλήσουν από το γερμανικό έδαφος και ένας περίεργος θόρυβος από τη μηχανή προβληματίζει τους καπετάνιους. Η ώρα είναι λίγα λεπτά πριν τις 15.00 και ήδη δύο προσπάθειες απογείωσης έχουν ματαιωθεί ή αποτύχει.

Η τελευταία προσπάθεια ξεκινά, αμέσως αφότου ο Πύργος ελέγχου προειδοποιεί πως απομένουν δύο λεπτά για την πτήση να βρεθεί ξανά στον αέρα, ειδάλλως θα έμεναν όλοι στο Μόναχο για διανυκτέρευση. Στις 15.02 το αεροπλάνο τροχοδρομεί, οι κινητήρες ανεβάζουν στροφές, αλλά το αεροπλάνο δεν θα πετάξει ποτέ. Ενα “σκάμα” χιονιού, νερού και πάγου στο τέλος του αεροδιαδρόμου θα ανακόψει την ταχύτητα του αεροσκάφους πριν αυτό απογειωθεί, αιχμάλωτο του πάγου και του χιονιού μεταξύ άλλων. Το αεροσκάφος Δεν θα σηκωθεί ποτέ. Προσκρούει στο φράστη του αεροδρομίου και η άτρακτος φεύγει εκτός, το αριστερό φτερό αποκολλάται από την πρόσκρουση σε ένα σπίτι. Φωτιά. Ο πιλότος Θέιν φοβάται την πως απειλείται έκρηξη και κραυγάζει για να εγκαταληφθεί το φλεγόμενο αεροσκάφος. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι όχι. Τραγικός απολογισμός 23 νεκροί, μεταξύ αυτών και 7 από τα “¨Μωρά” του Μπάσμπι.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τραγωδία: Οι αδικοχαμένοι

Η Ιστορία έγραψε με τη μαύρη στάχτη του φλεγόμενου αεροσκάφους 23 ονόματα. Ρότζερ Μπιρν, Εντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ, Τζεφ Μπεντ, Λίαμ Γουίλαν επί τόπου (και ο Ντάνκαν Εντουαρντς 15 μέρες αργότερα) ήταν τα θύματα μεταξύ των παικτών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επιπλέον 3 στελέχη της ομάδας (ο γραμματέας Ουόλτερ Κρίκμερ, τα μέλη του τεχνικού τιμ Μπερτ Γουέιλι και Τομ Κάρι. Αλλά και 8 δημοσιογράφοι (Αλφ Κλαρκ, Ντον τέιβις, Τζορτζ Φόλους, Τομ Τζάκσον, Αρτσι Λέντμπρουκ, Χένρι Ρόουζ, Ερικ Τόμσον, Φρανκ Σουιφτ). Τα 3 μέλη του πληρώματος (ο συγκυβερνήτης Ρέιμεντ, ο πράκτορας ίκλος και ο υπάλληλος Κέιμπλ) καθώς και 1 οπαδός (Σάτινοφ).

Ολοι πίστεψαν πως αυτό ήταν και το τέλος του κλαμπ. Ομως ο Ματ Μπάσμπι (αργότερα Σερ) που ήταν μεταξύ των διασωθέντων (όπως και οι Γκρεγκ, Μπόμπι Τσάρλτον, Φουλκς μεταξύ άλλων) είχε άλλη γνώμη. Ζήτησε να μείνει και δεσμεύτηκε σε 10 χρόνια να επαναφέρει τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Ευρώπης. Υπερβολή; Τη σεζόν 1967-68, δέκα χρόνια μετά τη τραγωδία του Μονάχου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το πρώτο της κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, με 4-1 στο Ουέμπλεϊ επί της Μπενφίκα. Με δύο γκολ του Μπόμπι Τσάρλτον. Ενός Επιζόντα!

Δείτε ακόμη: Πέρασε με την ψυχή στο στόμα 5-3 τη Γρανάδα η ΜπαρτσελόναΠρόκριση για 3/4 φαβορί στο κύπελλο ΓερμανίαςΜόνη πρώτη η Σίτι, 2-0 στην Μπέρνλι, ηττα-στραπάτσο για τη Λίβερπουλ
Keywords
Τυχαία Θέματα