Μανωλάδα: Συνελήφθησαν ιδιοκτήτης &επιστάτης

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται δύο άτομα που το απόγευμα της Τετάρτης έβγαλαν τις καραμπίνες για να λύσουν τις εργατικές διαφορές τους με τους εργαζόμενους στη Μανωλάδα Ηλείας.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της καλλιέργειας και έναν εκ των επιστατών του, οι οποίοι ήταν παρόντες στην επίθεση με όπλα κατά των περίπου 200 μεταναστών. Οι εργάτες, ζήτησαν να τους καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται εδώ και 6 μήνες και ακολούθησε… ο «νόμος των όπλων».

Επίσης συνελήφθη και ένας

38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους, οι οποίοι είναι φίλοι του.

Όπως διευκρινίστηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστο Παρθένη, αναζητούνται ακόμα τρεις Έλληνες, ηλικίας 39, 27 και 21 ετών, οι οποίοι αφού διαπληκτίστηκαν με τους αλλοδαπούς εργάτες έφυγαν και γύρισαν κρατώντας δύο κυνηγετικά όπλα και πιστόλι και πυροβόλησαν κατά των συγκεντρωμένων αλλοδαπών.

Στο χώρο του περιστατικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, 15 σιδερένιοι σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα.

Στο πλαίσιο των ερευνών ζητήθηκε από την Εισαγγελία να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δραστών.

Διεθνής κατακραυγή για τις «ματωμένες φράουλες»

Η είδηση έχει κάνει το γύρο του κόσμου και το διαδίκτυο κατακλύστηκε από αφίσες που ζητούν άμεσα τον αποκλεισμό της «ματωμένης φράουλας» από τους καταναλωτές ενώ την είδηση αναπαράγουν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε μία αφίσα εκφράζεται η άποψη, ότι για το συγκεκριμένο συμβάν φέρει ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση, που δρα με την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής.

Το Associated Press, φιλοξενώντας δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμου Χαράλαμπου Σφέτσου, αναφέρει ότι η αστυνομία «γνωρίζει και βρίσκεται πολύ κοντά στον εντοπισμό των τριών επιστατών οι οποίοι είναι κάτοικοι της περιοχής» και για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Σώοι οι μετανάστες στη Μανωλάδα

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι 29 μετανάστες, που δέχθηκαν πυρά επειδή ζήτησαν τα μεροκάματα έξι μηνών από την εργασία τους σε χωράφια με φράουλες στη Μανωλάδα.

Από τους 29 μετανάστες, οι τρεις νοσηλεύονται στο Ρίο με τραύματα στο θώρακα, ενώ τέσσερις άλλοι νοσηλεύονται στον Πύργο, επίσης με τραύματα στο θώρακα. Το χθεσινό επεισόδιο ήταν ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της ανοχής από τις Αρχές στα φαινόμενα εκμετάλλευσης μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας ήδη από το 2008.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία, που δρα με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα, πληροφόρησε ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι καν από την περιοχή, αλλά από την Αθήνα, ενώ έχει έδρα στον Λάππα Αχαΐας, δηλαδή εκτός ορίων του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Ο αντίλογος ήρθε από την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσσα Παναγιωτάρα.«Τόσο στην Παλιά, όσο και στη Νέα Μανωλάδα υπάρχουν μεγαλοφραουλάδες που εκμεταλλεύονται μετανάστες, δεν είναι μόνο ένας εργοδότης που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο», αποκάλυψε. «Κανείς δεν ελέγχει σε ποια κατάσταση εργάζονται ή διαβιούν οι μετανάστες», είπε συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «εργασιακό σκλαβοπάζαρο. Ζητάμε ελέγχους αλλά δεν γίνονται, γιατί -όπως μας λένε από την επιθεώρηση εργασίας- δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό».

Από την άλλη, ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης θέλησε να δώσει τη δική του εκδοχή, κάνοντας λόγο για απλήρωτους εργάτες που ήρθαν στα χέρια με νέους εργάτες γης που είχε προσλάβει ο επιχειρηματίας και για τον λόγο αυτό επενέβησαν οι επιστάτες, πυροβολώντας.

Το συμβάν

Το απίστευτο περιστατικό ξεκίνησε όταν οι εκατοντάδες αλλοδαποί καλλιεργητές πήγαν το απόγευμα της Τετάρτης στο 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών για να συναντήσουν τους τρεις Έλληνες επιστάτες (21, 27 και 39 ετών) και να ζητήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Ακολούθησε λογομαχία μεταξύ των και αμέσως μετά «βγήκαν τα όπλα». Οι εργάτες έτρεχαν πανικόβλητοι και δέχονταν τα σκάγια στις πλάτες τους και στο σώμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον ένας εκ των τριών επιστατών πυροβόλησε με καραμπίνα εναντίον των μεταναστών, κι όχι στον αέρα για εκφοβισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα