Μακρόν – Τουρκία: Νέα, σκληρή δήλωση για τον Ερντογάν

Μακρόν – Τουρκία: Σκληρές δηλώσεις κατά της Τουρκίας έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η τακτική της Γαλλίας είναι “κόκκινες” γραμμές απέναντι στην Τουρκία και τις προκλήσεις Ερντογάν, όπως έκανε και στη Συρία. “Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια.

Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι

αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και του είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της παντού, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες μπορεί να συζητηθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ένωσης στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Ωστόσο, μέσω του εκπρόσωπου του, Χαμί Ακσόι, το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά και ειδικά το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η ανακοίνωση:

“Η αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με τις μαξιμαλιστικές και κατά του διεθνούς δικαίου ενέργειες και απαιτήσεις τους. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε αυτούς τους δύο, που προσπαθούν να αγνοήσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Η ΕΕ υπερβαίνει τα όριά της με το να επικρίνει τις δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα μας και με το να απαιτεί να τις σταματήσουμε. H ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ενάντια στο διεθνές δίκαιο, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο, αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τις δεδικασμένες αποφάσεις.

Η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία, αλλά όταν η ΕΕ προσφεύγει στη γλώσσα των κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, ίσα ίσα αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία, παρά το ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες συμμαχίες, θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικά της συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων.

Εάν υπάρχει βούληση για μια ειλικρινή λύση, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει και ότι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς δεν πρέπει να κάνουν λάθος υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ θέλει λύση στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να γίνει ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής”.

Προκλητική απάντηση της Άγκυρας στους Ευρωπαίους
Keywords
Τυχαία Θέματα