Μάχη μέχρις εσχάτων από τους Κούρδους στην πόλη Κομπάνι

Στα χέρια των τζιχαντιστών της ακραίας οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» βρίσκονται από τη Δευτέρα το βράδυ τα τρία τέταρτα της κουρδικής πόλης Κομπάνι, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Εκατοντάδες κυρίως άμαχοι εγκατέλειψαν την πόλη υπό το φόβο των φρικαλεοτήτων από τους τζιχαντιστές.

«Πήραν την βιομηχανική περιοχή αλ-Τζαντίντα και την Κανί Αραμπανέ στα ανατολικά του Κομπάνι μετά από σκληρές μάχες με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG)» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου

των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (OSDH), Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μάχες που διεξάγονται θυμίζουν «αντάρτικο πόλεων ».

Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αξιωματούχων, μεταφέροντας τους στα τουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του ημι-επίσημο δικτύου Free Media Union.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η αντίσταση των Κούρδων μαχητών είναι μέχρις εσχάτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν μαχητή με 20χρονη πολεμική εμπειρία που έκανε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας «δεκάδες» τζιχαντιστές.

Νωρίτερα οι τζιχαντιστές ύψωσαν τις μαύρες σημαίες του «Ισλαμικού Κράτους» σε κτίρια στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του Κομπάνι που είναι η τρίτη κουρδική πόλη στη Συρία. Οι κούρδοι υπερασπιστές της πόλης είχαν ζητήσει υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη αναφέροντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει εάν θα υπάρξει αντίδραση από την Τουρκία, η οποία δια στόματος του πρωθυπουργού της, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι δεν θα αφήσει το Κομπάνι να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών. Ωστόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι η Τουρκία καθυστερεί να πάρει απόφαση σε βαθμό αδιαφορίας. Μάλιστα πηγές επισημαίνουν ότι οι Τούρκοι θα παραμείνουν θεατές καθώς δεν θέλουν περαιτέρω ενίσχυση των κουρδικών δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα