«Μάχη» κατά της λαθροϋλοτομίας σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα θα δώσει το ΥΠΕΚΑ

«Η καταπολέμηση της λαθροϋλοτόμησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, καθώς αποτελεί ένα τριπλό έγκλημα: κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό», τόνισε από τη Λάρισα ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης. Ο αναπληρωτής υπουργός, προήδρευσε σήμερα (15/11) σε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με θέμα τη λαθροϋλοτομία και την αποτίμηση των δράσεων δασοπροστασίας της αντιπυρικής περιόδου 2013, παρουσία

του Ειδικού Γραμματέα Δασών Γιώργου Αμοργιανιώτη και της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλλιόπης Γερακούδη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Βουλευτών Ηλία Βλαχογιάννη (ΝΔ), Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Πάρι Μουτσινά (Ανεξάρτητος) και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Νομών, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Νομών, Δήμαρχοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Διευθυντής ΠΕΧΩ, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, οι Διευθυντές Δασών και οι Δασάρχες, ο Προϊστάμενος και ο Τμηματάρχης Σχεδιασμού και πρόληψης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, καθώς και ο καλύτερος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης όπως η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η αλλαγή στη διαδικασία κατάσχεσης όσων συλλαμβάνονται για παράνομη υλοτόμηση, είχανε αποτελέσματα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία των δασικών Υπηρεσιών, όχι μόνο στην Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων ειδικά των ορεινών περιοχών για προμήθεια ξυλείας», τόνισε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του βουλευτές που ήταν παρόντες στη σύσκεψη, τους κάλεσε να καταθέσουν οποιεσδήποτε προτάσεις μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του φαινομένου αλλά και στον καλύτερο σχεδιασμό της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, αναφέρθηκε στα στοιχεία των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τα οποία προκύπτει ότι δεν υπήρξε το 2013 έξαρση του φαινομένου, γεγονός το οποίο οφείλεται τόσο στην αύξηση των ελέγχων κατά 35% σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2012, όσο και στην αυστηροποίηση των ποινικών διατάξεων. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος και αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της παράνομης υλοτομίας και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας για τα τελευταία δύο χρόνια, στο δεκάμηνο Ιανουάριος έως Οκτώβριος 2012 και 2013 ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάζει αύξηση 34,9 % (από 6.645 σε 12.206), ο αριθμός των μηνύσεων που υποβλήθηκαν παρουσιάζει μείωση 24,3% (από 580 σε 539), ενώ η ποσότητα των κατασχεθέντων καυσόξυλων παρουσιάζει αύξηση 32.4% (από 1.616 τόνους σε 2.392 τόνους). Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί τα ξύλα για καύσιμη ύλη, αλλά δεν παραλείφθηκε η διάσταση της δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δασικές υπηρεσίες, αστυνομία, πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, ΣΔΟΕ) η ενίσχυση της συνεργασίας που ήδη έχουν αναπτύξει με στόχο την πάταξη του φαινομένου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σε δημοσιογράφους:

«Για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος η καταστροφή του δάσους και του φυσικού μας πλούτου αποτελεί έγκλημα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό. Είτε αυτό επιτελείται με την μορφή της λαθροϋλοτομίας, είτε με την μορφή πυρκαγιάς. Για αυτό και η σημερινή σύσκεψη έχει δύο ζητήματα, πρώτον την αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, σε συνέχεια σύσκεψης που είχε λάβει χώρα εδώ πριν από πέντε μήνες ακριβώς, για να δούμε πόσο αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που ελήφθησαν. Οι πρώτες εκτιμήσεις σε σχέση με την καταπολέμηση των πυρκαγιών είναι θετικές και τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχε αποτελεσματικότητα στα μέτρα που ελήφθησαν. Το δεύτερο - και μπορώ να πω κυρίαρχο θέμα της σημερινής συζήτησης - είναι το ζήτημα καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας. Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν σε σχέση με την λαθροϋλοτομία από την κυβέρνηση ήταν συγκεκριμένα. Αφορούσαν την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατικών συμπεριφορών, την διευκόλυνση της διαδικασίας της κατάσχεσης των κλεμμένων προϊόντων (άμεση δηλαδή ποινής της ώρα εκτέλεσης του εγκλήματος), αφαίρεση αδείας, άμεση κατάσχεση των προϊόντων, ενδεχομένως και των φορτηγών. Η υπερωριακή απασχόληση που μεριμνήσαμε να υπάρχει για περισσότερους ελέγχους, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Ήταν μια σειρά μέτρων που δείχνουν πάλι ότι έφεραν αποτέλεσμα. Βεβαίως η παρακολούθηση της καταπολέμησης της λαθροϋλοτομίας είναι μια συνεχής προτεραιότητα για εμάς και για αυτό θα συνεχίσουμε και τις συσκέψεις αλλά και τη διενέργεια εκείνων των δράσεων που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε καθαρό προς όλους πως δεν θα επιτρέψουμε να επιτελείται ένα τέτοιο έγκλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα