Λύθηκε το μυστήριο με τα 450 νεκρά βρέφη της αρχαίας Αθήνας

Λύθηκε το μυστήριο με τα 450 νεκρά μωρά της αρχαίας Αθήνας. Τα οστά τους, μαζί με τα οστά 150 σκύλων, είχαν βρεθεί σε πηγάδι της Αρχαίας Αγοράς, τη δεκαετία του ’30. Ανάμεσα στα βρεφικά οστά αποκαλύφθηκαν και ορισμένα που ανήκαν σε ένα μεγαλύτερο παιδί το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, «αποτελεί το αρχαιότερο ίσως παράδειγμα κακοποιημένου παιδιού».

Οπως αποκαλύπτει το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek»,

ο θάνατος των βρεφών οφείλεται σε αιτίες που προκλήθηκαν από τις άσχημες υγειονομικές συνθήκες της εποχής. Το ένα τρίτο πέθανε από βακτηριακή μηνιγγίτιδα που προκλήθηκε από τη χρήση μη αποστειρωμένου αντικειμένου για την κοπή του ομφάλιου λώρου. Τα υπόλοιπα βρέφη έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες, όπως η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διάρροια.

Γιατί όμως τα νεκρά βρέφη πετάχτηκαν στο πηγάδι και δεν θάφτηκαν σε κανονικό τάφο; Οι ερευνητές απαντούν ότι τα παιδιά που πέθαιναν πριν συμπληρώσουν μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες ζωής, οπότε και λάμβαναν το όνομά τους, δεν θεωρούνταν κανονικοί άνθρωποι. Οταν λοιπόν τα μωρά πέθαιναν πριν από τη συγκεκριμένη τελετή, πιθανότατα κατέληγαν στον πάτο ενός πηγαδιού, όπου τα «οδηγούσαν», συνήθως, οι μαίες.

Οσον αφορά τα οστά των 150 σκύλων που αποκαλύφθηκαν στον ίδιο μαζικό τάφο, οι επιστήμονες θεωρούν πως ο ρόλος τους ήταν βοηθητικός στην κάθαρση του χώρου.

Σοκαριστικό είναι ένα ακόμη εύρημα από το ίδιο πηγάδι. Ανήκει σε ένα μεγαλύτερο βρέφος, 18 μηνών, που τα οστά του φέρουν πολλαπλά κατάγματα. Οι επιστήμονες σημειώνουν πως τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια σύγχρονη ιατροδικαστική υπόθεση με θύμα ένα κακοποιημένο παιδί.

Τα πορίσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την αρωγή της σύγχρονης τεχνολογίας, πρόκειται να δημοσιευθούν σύντομα στο επιστημονικό περιοδικό «Hesperia» της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, η οποία ερευνά την Αρχαία Αγορά από το 1931.

Keywords
Τυχαία Θέματα