Λοκντάουν Ελλάδα: Ώρα δύσκολων αποφάσεων – “Κλείνει” σήμερα η Θεσσαλονίκη

Λοκντάουν Ελλάδα: Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown με την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους να ετοιμάζονται να ανακοινώσουν πιο δραστικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της διασπορά της νόσου. Η κατάσταση μετά τα 1.547 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, δείχνει να ξεφεύγει. Οι ειδικοί που συνεδριάζουν ξανά το πρωί, μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ, αναμένουν τα αποτελέσματα από τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή

μόλις το προηγούμενο Σάββατο στις περιοχές που ήταν στο πορτοκαλί. Ωστόσο τα μέχρι τώρα μηνύματα που λαμβάνουν δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και για αυτό τον λόγο αποφασίζουν να εισηγηθούν νέα μέτρα.

Το υγειονομικό σύστημα αρχίζει να πιέζεται έντονα κυρίως στην περιφέρεια, οι εντατικές γεμίζουν με τους διασωληνωμένοι να φτάνουν τους 108, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία που έφτασαν τους 603.

 Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Αυστηρότερα μέτρα στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση (στάδιο 3) αναμένεται να ζητήσουν οι λοιμωξιολόγοι από την πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα προτείνουν η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινάει πριν από τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως θα μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων στην εστίαση που πιθανότατα θα κλείνουν πριν από τις 10 το βράδυ.

Επίσης αναμένεται να απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός νομών που είναι στο “πορτοκαλί”. Παράλληλα θα αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας σε εταιρείες και επιχειρήσεις. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο το μέτρο της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο “κίτρινο”. “Στόχος είναι τα μέτρα να είναι λογικά σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεσματικά για την δημόσια υγεία” δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Αναλυτικά τι εξετάζεται:

• Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Σέρρες, όπου ο κορωνοϊός «ξέφυγε» σε μεγάλο βαθμό λόγω των μετακινήσεων Θεσσαλονικέων.

• Άλλη πρόταση είναι μάσκα παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.

• Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.

• Ιδιαίτερα ορατό είναι και το ενδεχόμενο νέου περιορισμού στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως μπαρ και εστιατόρια, καθώς εξετάζεται αυτά να κλείνουν στις 9 ή τις 10, αντί για τις 12.00 που ισχύει μέχρι σήμερα.

• Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συστάσεις αναμένονται για τη μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα. Αν υπάρχει σύμπτωμα, τα σωματίδια παραμένουν στον αέρα, σε κλειστό μη επαρκώς αεριζόμενο περιβάλλον.

Σε καραντίνα ΘεσσαλονίκηΛάρισα – Ροδόπη

Σε καραντίνα έχουν ήδη μπει η Κοζάνη και η Καστοριά ενώ στο “κόκκινο” βρίσκονται από σήμερα τα Γιάννενα και τις Σέρρες. Μέσα στην ημέρα ή το αργότερο αύριο αναμένεται πως ισχύσει το lockdownγια την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Ροδόπη. Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την αύξηση των κρουσμάτων στην συμπρωτεύουσα που χθες έφτασαν τα 384 και οι λοιμωξιολόγοι ζητούν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων.

Στην Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και θα έχει σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Παράλληλα κινητές μονάδες θα κάνουν τεστ στους πολίτες για να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς της νόσου. Προβληματισμός επικρατεί από την αύξηση των κρουσμάτων στην Λάρισα που έφτασαν χθες τα 61 ενώ στην Ροδόπη τα 57.

Η μετάδοση της νόσου δείχνει να είναι εκρηκτική στην Βόρεια Ελλάδα με τις περισσότερες περιοχές να βρίσκονται σε συναγερμό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το μέτρο του τοπικού lockdown φέρνει αποτελέσματα καθώς η εικόνα στην Κοζάνη που ήταν ο πρώτο νομός που μπήκε σε καραντίνα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί με τα κρούσματα να φτάνουν χθες μόλις τα 8.

Η Αττική καθορίζει το εθνικό lockdown -Γιατί υπάρχουν σκέψεις να γίνει τον Νοέμβριο

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η Αττική. Μέχρι χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μεν υψηλός, αλλά παρέμενε σε σταθερό επίπεδο χωρίς απότομη άνοδο. Για πρώτη φορά όμως την χθες η Αττική ξεπέρασε τα 400 κρούσματα δημιουργώντας προβληματισμό. Αν τις επόμενες ημέρες συνεχιστεί η άνοδος και στην πρωτεύουσα, τότε πολύ δύσκολα η χώρα θα αποφύγει ένα δεύτερο lockdown.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η άποψη ότι μια τέτοια κίνηση νωρίς τον Νοέμβριο, μπορεί βραχυπρόθεσμα να πιέσει την οικονομία, όμως αν σε διάστημα δύο εβδομάδων η κατάσταση με τον κορωνοϊό αναστραφεί, η αγορά θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος την περίοδο των Χριστουγέννων, μετά από την χαλάρωση των μέτρων.

Θλιβερά ρεκόρ

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μία σειρά από θλιβερά ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Το πρώτο αφορά στα κρούσματα που ανήλθαν σε 1.547, αριθμός άνευ προηγουμένου, με το σύνολο να φτάνει από την αρχή της πανδημίας σε 34.299 περιπτώσεις. Επίσης, χθες σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους, οι οποίοι πλέον φτάνουν τους 108, αυξημένοι κατά έξι σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Τέλος, χθες έσπασε το όριο των 600 θανάτων, καθώς άλλοι δέκα ασθενείς απεβίωσαν, με το σύνολο να ανέρχεται σε 603. Αρνητικά σημειώθηκαν όμως και σε περιφερειακό επίπεδο με Αττική, Θεσσαλονίκη και Σέρρες να σημειώνουν αρνητικά ρεκόρ. Αρνητικό ρεκόρ είχαμε και στις Σέρρες όπου ο αριθμός ήταν τριψήφιος για πρώτη φορά (158), ενώ πολύ υψηλά είναι τα νούμερα κρουσμάτων και σε Λάρισα (61), Ροδόπη (57) και Ιωάννινα (51).

Αναλυτικότερα:

-52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-1 εισαγόμενο κρούσμα που προήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

-419 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

-384 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

-10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

-34 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

-26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

-51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή

-13 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

-15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

-13 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

-8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

-61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

-10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

-10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

-8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

-34 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

-18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

-57 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

-158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

-16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

-9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-4 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Στην 82η θέση η Ελλάδα σε κρούσματα – θανάτους

Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει εξαπλωθεί η πανδημία καθώς επισήμως έχουν καταγραφεί 44.282.961 κρούσματα παγκοσμίως και έχουν διαπιστωθεί 1.170.933 θάνατοι. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 82η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 34.299 κρούσματα και 603 θανάτους. Στην πρώτη θέση είναι οι ΗΠΑ με 8.812.318 κρούσματα και 227.177 θάνατοι και ακολουθούν η Ινδία (7.990.332 κρούσματα και 120.010 θάνατοι), η Βραζιλία (5.439.641 κρούσματα και 157.946 θάνατοι), η Ρωσία (1.553.028 κρούσματα και 26.752 θάνατοι), η Γαλλία (1.244.398 κρούσματα και 35.820 θάνατοι) και η Ισπανία (1.136.503 κρούσματα και 35.466 θάνατοι).

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιuεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον kορονοϊό. Η πανδημία καλπάζει σε ολόκληρη την Ευρώπη με την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Η Γαλλία μπαίνει σε γενικό lockdown την Παρασκευή καθώς μόλις σε μία μέρα τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στις 36.000. Ήδη από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει την ζωή τους 35.000 άτομα. Στη Γερμανία κλείνουν τα καταστήματα εστίασης και τα θέατρα, ενώ εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Ιταλία όπου καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο 20.000 πολίτες βρέθηκαν θετικοί στη νόσο όπως και την Ισπανία που έφτασε τα 25.000 κρούσματα.

Keywords
ελλαδα, θεσσαλονικη, ωρα, ωραριο καταστηματων, lockdown, νέα, σημαίνει, σκαι, σερρες, ΕΡΤ, λαρισα, κοζανη, καστορια, ΕΟΔΥ, τεστ, ιωαννινα, δραση, ηπα, ρωσία, γαλλια, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, μετρο, Κορμός Χριστουγέννων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, 600 δις, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, ρωσία, βραζιλια, γερμανια, ηπα, ινδια, ισπανια, ιταλια, νεα μετρα, οικονομια, σκαι, τεστ, αγορα, αυξηση, ανοδος, αττικη, αφαιρεση, βορεια, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γινει, γινεται, γιαννενα, δευτερο, διαστημα, δειχνει, εδαφος, υπαρχει, εστιατορια, εστιαση, ευρωπη, ζωη, ισχυει, θεατρα, υγειονομικο, εικονα, κυβερνηση, κινηση, ληψη, λογο, μηνυματα, περιφερειακο, πρωι, πυλες, ρεκορ, ρολο, σαββατο, σειρα, σκεψεις, φτανει, φορα, εφαρμογη, εθνικο, γωγος, χωρα, ιδιαιτερα, κλειστο, πληροφοριες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα