Λίτσα, η προστατευόμενη μάρτυρας – Νέα ταυτότητα για την ίδια και τον γιο της

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η «Λίτσα», η εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού, που μπροστά στο φάσμα του θανάτου αποφάσισε να ξεδιπλώσει στις αρχές όσα γνώριζε για τις εγκληματικές πράξεις του εξαδέλφου της, αυτή τη στιγμή, αν και κατηγορούμενη επίσης, με τον 19χρονο γιο της είναι χαρακτηρισμένοι προστατευόμενοι μάρτυρες, με μηνιαίο εισόδημα και έξοδα μετεγκατάστασης σε χώρα, πιθανόν της Βόρειας Ευρώπης, με μία διακριτική επιτήρηση ασφαλείας.

Το ποσό, που θα της χορηγείται από το Κράτος για τη διαβίωση της ίδιας και του γιου

της, καθορίζεται ανάλογα με το προηγούμενο μηνιαίο εισόδημα. Ωστόσο, η ενασχόλησή της με τη δραστηριότητα του Παναγιώτη Βλαστού έχει αφήσει ανοικτό για λίγο το ύψος του ποσού που θα λαμβάνει, έως τη στιγμή που η ίδια βρει κάποια θέση εργασίας, οπότε θα αποφασιστεί η ανανέωση ή όχι των μισθωμάτων τα οποία θα λαμβάνει.

Έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία επιλογής άλλων στοιχείων ταυτότητας, προκειμένου, μέσω απόρρητων διαδικασιών, να φτιαχτούν εξ υπαρχής τα νέα τους έγγραφα. Όταν οριστεί ο χρόνος της ακροαματικής διαδικασίας, πιθανόν σε περίπου ενάμισο χρόνο, και εφόσον η ίδια κρατήσει την ίδια στάση -αν πει και στο δικαστήριο όσα είπε τώρα- θα καταθέσει με κωδικό από ειδικό χώρο της Ασφάλειας Αττικής, χωρίς εικόνα. Στην περίπτωση που υπάρξει παρασκηνιακή «συμφωνία» και η βασική μάρτυρας δεν θελήσει να καταθέσει ή αλλάξει μέρος των τουλάχιστον επτά αρχικών απολογιών της, καθίσταται και εκείνη κατηγορούμενη, ενώ επανεξετάζονται οι διατάξεις του νόμου προστασίας της.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης των κριτηρίων χορήγησης των ευεργετημάτων του νόμου είναι ετήσια. Η «Λίτσα» ήταν η «λογίστρια», του εξαδέλφου της, έφτιαχνε βόμβες -παλαιότερα ασχολήθηκε επαγγελματικά με την οξυγονοκόλληση- εισέπραττε τους τόκους από τα τοκογλυφικά δάνεια, μοίραζε όπλα, εκρηκτικά, εντολές και χρήματα, ήταν ο «ελεύθερος “θηλυκός Βλαστός”», λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς περιγράφει η ίδια τη σκηνή που προδιέγραψε το τέλος της σχέσης της με τον Βλαστό

«Με το που με είδε ο Π. Βλαστός (σ.σ. σε επισκεπτήριο) μου είπε: “Λοιπόν Λίτσα, είδες τι έγινε; Για να μην σας τινάξω όλους στον αέρα, πες μου που είναι τα λεφτά”. “Τί λες, ρε Παναγιώτη, είσαι σοβαρός;”, απάντησα και τότε μου είπε ότι όλη η οικογένειά μου είναι για ξεκλήρισμα και θα τους καθαρίσει όλους και με ξαναρώτησε για τα λεφτά. Του είπα ότι έχουν πεταχτεί και δεν τα έχω. Πετάχτηκε όρθιος και μου είπε: “Τί λες μωρή, μη σε θάψω ζωντανή” και με έπιασε με το ένα του χέρι από το κεφάλι, σαν κεφαλοκλείδωμα, και μου έριξε δυο μπουνιές στο αριστερό ζυγωματικό. Άρχισα να φωνάζω για βοήθεια στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά αυτοί αν και ήταν πολύ κοντά, έκαναν ότι δεν έβλεπαν.

Άρχισα να ουρλιάζω και να κλαίω. Εξοργίστηκα πάρα πολύ με αυτούς τους σωφρονιστικούς, γιατί σκέφτηκα ότι και να έβαζε δύο άτομα να με βιάσουν για να με εκδικηθεί, αυτοί δεν θα έκαναν τίποτα. Με όσα λεφτά και να λαδώνονται, δεν είναι δυνατόν να μην τον σταματάνε. Όταν ζήτησα από τους σωφρονιστικούς τα ονόματά τους, ο ένας μου απάντησε: “Ποια ονόματα; Είναι κρατούμενος, δεν μπορούμε να του κάνουμε τίποτα”».

Keywords
Τυχαία Θέματα