Λεφτά υπάρχουν για τις αμυντικές δαπάνες…

Στις κοινωνικές δαπάνες η χώρα μας μπορεί να είναι φειδωλή, ωστόσο το ίδιο δεν συμβαίνει και στις αμυντικές, όπου -παραδόξως- λεφτά υπάρχουν και μάλιστα με το παραπάνω! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα της ανεργίας και της ύφεσης έρχεται δεύτερη μεταξύ των χωρών της συμμαχίας στα ποσά που ξοδεύει για την άμυνά της, με το «μεγαθήριο» ΗΠΑ να κρατάει την πρώτη θέση.

Εντυπωσιακό

δε, είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ παρουσιάζουν μείωση, με τις περικοπές να αγγίζουν όλες τις χώρες της Ευρώπης, μόνο δύο χώρες αφιέρωσαν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, μια εκ των οποίων η Ελλάδα.

«Αυτό είναι εντυπωσιακό, αν σκεφθεί κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση και η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια», γράφουν χαρακτηριστικά για το παράδοξο οι New York Times.

Σύμφωνα με τα Νέα, τον περασμένο Αύγουστο, ο αμυντικός προϋπολογισμός των 10 δισ. ευρώ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 516 εκατ. ευρώ. Ακόμα και έτσι όμως, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ.

Πλέον του 73% του αμυντικού προϋπολογισμού αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες προσωπικού -το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Άλλωστε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί το 2,7% του εργατικού δυναμικού της χώρας, επίσης από τα υψηλότερα ποσοστά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το 2008 οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αντιπροσώπευαν 3,1% του ΑΕΠ, το 2011 όμως διαμορφώθηκαν στο 2,1%, μείωση ελάχιστη σε σχέση με τις περικοπές που έγιναν σε άλλους τομείς όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η υγεία.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει την οικονομική κρίση για την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων κάνοντας τις διαδικασίες αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών διαφανείς ή μειώνοντας το προσωπικό των 136.000 ατόμων, εκ των οποίων οι 90.000 είναι στρατιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα