Λάρισα Ρομά – κορονοϊός: Σε καραντίνα οικισμός μετά τα κρούσματα

Λάρισα Ρομά – κορονοϊός: Σε αυστηρή καραντίνα, τουλάχιστον δέκα τεσσάρων ημερών, με σαφείς εντολές να μην κινούνται εκτός της περιμέτρου του οικισμού τους, Νέας Σμύρνης Λάρισας, έχουν τεθεί από τις 11 χθες τη νύχτα περίπου 3.000 Ρομά, οι οποίοι διαβιούν εκεί, μετά την απότομη  έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρήθηκε και προκάλεσε συναγερμό στις υγειονομικές Υπηρεσίες της χώρας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με ανακοίνωση, που εκδόθηκε λίγο μετά τις 11 τη νύχτα της Πέμπτης από την Πολιτική Προστασία, αναφέρεται,

μεταξύ άλλων ότι “λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και  πολλαπλασιαστή, που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ, που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτηση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίζεται η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, του ανωτέρου οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας”.

Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για καραντίνα του οικισμού και απαγόρευση εξόδου των κατοίκων του, είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και στοιχεία, ότι, ήδη, είχε σημάνει συναγερμός στις Υγειονομικές Αρχές, μετά την διαπίστωση τουλάχιστον δέκα πέντε (15) κρουσμάτων κορονοϊού, στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα.

Ένας 32χρονος ο πρώτος

Ο πρώτος, που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό ήταν ένας 32χρονος άνδρας. Όπως ήταν επόμενο συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προχώρησαν στη συνέχεια στην ιχνηλάτιση των επαφών του και στον πρώτο κύκλο της έρευνας ελήφθησαν δείγματα από είκοσι εννέα άλλα άτομα, τα οποία διαπιστωμένα είχαν έρθει σε επαφή μαζί του όσο ο ιός επωαζόταν. Ήταν οι λεγόμενες στενές επαφές. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 15 από αυτά τα δείγματα διαπιστώθηκε ότι είναι θετικά και αναμένονται αποτελέσματα και από τα υπόλοιπα δείγματα αλλά και από νέα που λαμβάνονται συνεχώς.

Με δεδομένο ότι η εκτίμηση των ειδικών ήταν ότι θα βρεθούν και άλλοι Ρομά, κάτοικοι του οικισμού, θετικοί στον κρονοϊό, σε σύσκεψη αρμοδίων παραγόντων, που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα της Πέμπτης, αποφασίστηκε η κήρυξη του οικισμού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης πολιτικής Προστασίας. Επακριβώς με την απόφαση, που περιγράφει εμμέσως και τον τρόπο διαβίωσης των Ρομά του οικισμού από εδώ και πέρα, ορίζονται τα εξής:

Περιορισμός κατ’ οίκον και απαγόρευση μετακίνησης

Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης  δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης .

Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας  για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα  09-4-2020 και ώρα 23.00  έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της

Πρόεδρος ΡΟΜΑ Λάρισας: Κάποιοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορωνοϊός, να επέμβει ο νόμος
Keywords
Τυχαία Θέματα