Λαγκάρντ: Τείχος προστασίας για την Ελλάδα

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 κάλεσε την Ευρώπη να δημιουργήσει «τείχος προστασίας, για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η Ελλάδα

βρίσκεται σε μια άκρως δύσκολη οικονομική κατάσταση, ας είμαστε ρεαλιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πάντως, η κα Λαγκάρντ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «το τέλος του 2012 θα είναι καλύτερο από την αρχή του υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ληφθεί από τις χώρες τα σωστά μέτρα. Για τις προηγμένες χώρες τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ορισμένες χώρες η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο απαιτητική».

Επιπλέον, η Κριστίν Λανγκάρντ έθεσε όλους, «κυβερνήσεις, κοινοβούλια και λαούς», προ των ευθυνών τους, καθώς «θα πρέπει να υπερασπισθούν με κάθε τρόπο το ευρώ και τη ζώνη ευρώ, που αποτελεί ένα καταπληκτικό επίτευγμα, το οποίο επέτρεψε την οικονομική ανάπτυξη, την ελεύθερη ανταλλαγή και έδωσε στην Ευρώπη έναν πραγματικό διεθνή ρόλο».

Αναφερόμενη στο «τείχος προστασίας» που θα πρέπει να δημιουργηθεί, είπε πως «αν η φωτιά (της κρίσης) διαδοθεί, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να τη σταματήσουμε. Εάν εξαπλωθεί, εάν δεν τη σταματήσουμε εγκαίρως από το σύνολο των εταίρων, θα πρέπει να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη φωτιά (της κρίσης) ώστε να μη διαδοθεί στην Ιταλία, στην Ισπανία ή αλλού».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε εξάλλου ότι «θα ήταν ευχής έργον εάν το ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συνδυάζονταν σε ένα κοινό ταμείο». «Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς τα έξω», υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως ότι «θα πρέπει να συνοδεύεται από κοινούς κανόνες και μια κοινή θέληση που θα αποδεικνύεται από τη γραμμή άμυνας».

Keywords
Τυχαία Θέματα