Λαγκάρντ: «Δεν υπάρχουν όρια χαλάρωσης στο κυπριακό πρόγραμμα»

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση στην εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος» σχολιάζει σε γραπτή δήλωσή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την έγκριση από το ΔΝΤ 1 δισ. ευρώ για την Κύπρο.

Όπως αναφέρει, το τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του ΔΝΤ θα αποτελέσει «χείρα βοηθείας»

για την Κύπρο, προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στον τραπεζικό τομέα και να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος σε ανεκτά επίπεδα. Η κ. Λαγκάρντ κάνει λόγο για κρίση εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, η οποία συνδέεται με τις αδυναμίες στον υπερμεγέθη τραπεζικό της τομέα και μεγάλες εξωτερικές και εσωτερικές ανισορροπίες. «Οι Κυπριακές Αρχές έλαβαν γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως η εξαρχής εκκαθάριση και αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων και αναξιόχρεων τραπεζών, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα τους ασφαλισμένους καταθέτες. Έχουν, επίσης, υλοποιηθεί φιλόδοξα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», τονίζει. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι Αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δημόσιων πόρων για αξιόχρεα ιδρύματα, εάν είναι απαραίτητο.

Επίσης, κάνει αναφορά στην επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης εξισορροπεί προβληματισμούς κυκλικούς και βιωσιμότητας και θα πρέπει να συμπληρώνεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση διαδικασιών προϋπολογισμού και διαχείρισης εσόδων, ενώ θα γίνεται καλύτερη στόχευση προγραμμάτων προνοίας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, κοντά στο 5% του ΑΕΠ, κρίνονται αναγκαία στα επόμενα έτη για να τεθεί το χρέος σε συνεχή πτωτική πορεία, σχολιάζει. Η κ. Λαγκάρντ διατυπώνει την άποψη ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές του προγράμματος υπόκεινται σε «υψηλή αβεβαιότητα» και οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι σημαντικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα