Λαγκάρντ: Μπορεί να φύγει η Ελλάδα, αλλά με… προληπτική υποστήριξη

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κληθείσα να σχολιάσει τα όσα είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Bloomberg, πως «η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς τα κεφάλαια του Ταμείου».

Η κα Λαγκάρντ εκτίμησε πάντως ότι «θα ήταν καλύτερα για την

Ελλάδα να έχει μια στήριξη και μια σχέση προληπτικής υποστήριξης με το ΔΝΤ, η οποία θα ήταν χρήσιμη για να προχωρήσει μπροστά η χώρα».

Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι «είναι δικαίωμα κάθε χώρας, όπως και της Ελλάδας να αποφασίσει πως θέλει να χειριστεί τα οικονομικά της». Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση της για «την σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί από δημοσιονομικής άποψης».

Μάλιστα, τόνισε ότι «οι ρυθμιστές της οικονομικής ζωής του πλανήτη πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς κινδυνεύουν να δουν τις οικονομίες τους κολλημένες στην λάσπη μιας μέτριας ανάπτυξης με υψηλά χρέη και ανεργία».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι διαβλέπει «αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες θα εγκαταλείπουν την παροχή ρευστότητας και θα προχωρούν στην ομαλοποίηση του κόστους δανεισμού».

Δήλωσε εξάλλου ότι καλωσορίζει τα πρόσφατα σχέδια του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, να αγοράσει τιτλοποιημένα χρεόγραφα για να τονώσει την οικονομία, αλλά δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει παραπάνω κινήσεις, αν δεν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα