Κυβέρνηση : Τα σχέδια, οι προσδοκίες, το δυσμενές σενάριο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ειδικά μετά την επιστολή «συμμόρφωσης» του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές αναφορικά με το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Η στοχοθεσία της κυβέρνησης

Η αντιπολίτευση επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση με αφορμή την επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου να μην

δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές, παρά μόνο να διακινήσει ένα non paper στο οποίο ανέλυε το περιεχόμενο αυτής.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θεωρεί ότι επιστολή Τσακαλώτου δεν θα έχει καμία ουσιαστική συνέπεια καθώς όπως εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα υπάρξει αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων αναφορικά με τους στόχους του 2016. Ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το «ξεπάγωμα» των συζητήσεων αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Το κυρίαρχο επίδικο ωστόσο για την κυβέρνηση, αφορά στην έγκαιρη και χωρίς σοβαρές υποχωρήσεις ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα ημερομηνία «ορόσημο» είναι η 26η Ιανουαρίου όπου θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup. Ο κυρίαρχος κυβερνητικός φόβος αφορά στο ενδεχόμενο να επικρατήσει η ακραία τάση των δανειστών εγείροντας απαιτήσεις σε εργασιακά και πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές, οδηγώντας την χώρα σε πολιτική αστάθεια.

Εξάλλου ο χρόνος που έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση μέρα με την ημέρα λιγοστεύει καθιστώντας επιτακτική την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να δρομολογήσει τον σχεδιασμό της τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση -δηλαδή αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Φλεβάρη- τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά καθιστώντας εξαιρετικά ρευστή την πολιτική κατάσταση στην χώρα.

Το άρθρο Κυβέρνηση : Τα σχέδια, οι προσδοκίες, το δυσμενές σενάριο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα